Vučić: Znaćemo da cenimo italijansku podršku; Meloni: Bićemo uz Srbiju na evropskom putu FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 03.Dec.2023, 15:15

Vučić: Znaćemo da cenimo italijansku podršku; Meloni: Bićemo uz Srbiju na evropskom putu FOTO/VIDEO

Beograd -- Predsednica Vlade Italije Đorđa Meloni boravi u prvoj poseti Srbiji otkako je izabrana na mesto premijerke.

Nju je na aerodromu sačekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Posle svečanog dočeka ispred Palate Srbija, počeo je tet-a-tet sastanak italijanske premijerke i srpskog predsednika.

Nakon sastanka, Meloni i Vučić su se obratili javnosti.

"Želim da iskažem ogromnu zahvalnost premijerki što je posetila Srbiju. Srbija i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Italija imaju izrazito dobre ekonomske odnose, naša robna razmena 4,6 milijardi evra i verujem da naša saradnja može da bude još veća u budućnosti", rekao je Vučić.

"Zahvalan sam zbog suštinske i istrajne podrške od strane Italije na evropskom putu Srbije i što je Đorđa Meloni uvek imala vremena da sasluša šta Srbija ima da kaže i što nije imala jednostran pristup problemima u regionu", dodao je. Kako je rekao Srbiji predstoje i drugi važni sastanci u narednom periodu.

"Meloni je jedan od većih lidera što dokazuje svojim raskošnim talentom", kazao je Vučić.

"Kompanija Salantis Generator bi mogla osim proizvidnje Pande da bude generator u autoindustriju. Posebno sam izrazio sahvalnost na svim spoljnopolitičkim naporima u pravcu rešavanja kriza na Zapadnom Balkanu, ukazao na to da Italija pristupa objektivno i suštinski rešavanju problema. Nadam se da ćemo imati još veću ulogu Italije u rešavanju problema", kazao je Vučić.

Dodaje i to da će Srbija znati da ceni Italijansku podršku, te poručio kako posle obraćanja idu na ručka.

"Kod nas u Srbiji možete da izgovorite šta hožete, mi ćemo da odgovorimo, ali ćemo biti fini. Jedina stvarna uvreda je da nam kažu da nismo bili dobri domaćini. Dobrodošli u Srbiju", kazao je Vučić Melonijevoj.

Đorđa Meloni takođe se obratila nakon tet-a-tet sastanka sa predsednikom Vučićem.

"On je bio izvanredan domaćin, sve što smo doživeli ovde bilo je izuzetno lepo i zahvalna sam mu na tome. Ovo je moja prva poseta Srbiji. Naši odnosi mogu da budu još bolji i da se još više razvijaju. Sa predsednikom Vučićem sam imala priliku već da se vidim ali smatram da je trebalo da dođe do ovakve posete. Mnogo toga smo zajedno uradili. Naša trgovinska razmena ima zaista velik uspeh.

Puno preduzeća, kompanija, može da bude još investicija, još novih radnih mesta. Mislim da je Beograd prvi grad na svetu gde su svoje kancelarije otvorile kompanije Italije. To govori koliko pažnje mi imamo i sa koliko pažnje naš preduzetnički svet gleda na Srbiju. Tu je bitan i posao koji predsednik Vučić i Vlada ovde obavljaju. Tu su veliki rezultati koji su postignuti, izuzetni.

Zaista sam veoma zadovoljna što postoji mogućnost, što imamo lidere koji razumeju i shvataju koliko je bitno da se naši odnosi poboljšaju zbog privrede. Naši odnosi pokazuju strateški značaj koji Srbija ima za Italiju i zato ćemo da budemo u prvim redovima među zemljama koje se zalažu za proširenje i ponovno ujedinjenje Evrope. Evropa nije neki klub za koji neko treba da odluči ko će da bude tu, a ko ne.

Jako je bitno da dođe do ponovnog ujedinjenja cele Evrope, kada gledamo scenario u celom svetu. Za nas je bitno da Zapadni Balkan uđe u evropsku porodicu", rekla je Meloni.

Italija će biti uz Srbiju na evropskom putu, istakla je Meloni.

"Znam da će Srbija nastaviti da ima konstruktivan pristup dijalogu sa Kosovom. Italija jako podržava taj proces i mi radimo na tome da dođe do realizacije svih obaveza koje su strane preuzele na sebe", rekla je. "Želim da zahvalim Beogradu na svim naporima koje ulaže. Naša energija treba da bude uložena i u to i da rešimo te probleme na pravi način. Vrlo brinemo o borbi protiv nelegalnih migranata."

Predsednik Srbije je rekao da je ova poseta za Srbiju velika čast.

"Velika mi je čast da u Beogradu ugostim Đorđu Meloni. Siguran sam da će ova poseta dati dodatni zamah našim odnosima. Italija je jedan od najvažnijih političkih, ali i ekonomskih partnera naše zemlje.

Posebno zahvalan gospođi Meloni na tome što je našla vremena da, uprkos zgusnutom rasporedu, poseti Srbiju i pruži podršku na našem evropskom putu", napisao je Vučić na Instagramu.

"Nadam se da smo pokazali Đorđi Meloni šta je pravo srpsko gostoprimstvo. Vidimo se uskoro", napisao je predsednik Srbije na kraju posete i podelio video na Instagramu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"ZAHVALAN SAM ZBOG SUŠTINSKE I ISTRAJNE PODRŠKE REPUBLIKE ITALIJE" Predsednik Vučić i Đorđa Meloni nakon tet-a-tet sastanka (FOTO)

Izvor: Kurir, 03.Dec.2023

* Predsednik Vučić dočekao premijerku Italije buketom crvenih ruža na beogradskom aerodromu * Srbija i Italija imaju dobre političke i ekonomske odnose * Suštinska i istrajna podrška Republike Italije evropskom putu

Nastavak na Kurir...

"MOGUĆE DA ITALIJA BUDE PRVI I NAJVEĆI PARTNER" Vučić nakon sastanka sa Meloni: Zahvalan sam na iskrenoj podršci Srbiji (VIDEO)

Izvor: Blic, 03.Dec.2023

- Pre svega želeo bih da izrazim zahvalnost premijerki Meloni što je došla u Beograd uprkos gustom rasporedu. Mi smo počastvovani verujem da će to doprineti daljem unapređenju odnosa Srbije i Italije. Nivo naše robne razmene je oko 4,6 milijardi evra i verujem da može da bude i viši. Moguće...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.