UZBUNA NA BLISKOM ISTOKU! Amerika HITNO šalje lovce F-16 za obuzdavanje Irana! Na nišanu još JEDNA zemlja

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jul.2023, 09:29

UZBUNA NA BLISKOM ISTOKU! Amerika HITNO šalje lovce F-16 za obuzdavanje Irana! Na nišanu još JEDNA zemlja

Nove tenzije

Sjedinjene Američke Države pojačavaju korišćenje borbenih lovaca oko strateškog Ormuškog moreuza kako bi zaštitili brodove od iranskih zaplena, izjavio je visoki zvaničnik pri američkom Ministarstvu odbrane, dodajući da su SAD sve više zabrinute zbog jačanja veza između Irana, Rusije i Sirije.

Zvaničnik je novinarima u Pentagonu rekao da će SAD poslati avione F-16 u region Persijskog zaliva ovog vikenda, kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dali podršku jurišnim avionima A-10 koji tamo patroliraju više od nedelju dana, preneo je AP.

Zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, naveo je da će avioni F-16 pružiti vazdušnu podršku brodovima koji prolaze moreuzom i pojačati vidljivost vojsci u toj oblasti, kao sredstvo odvraćanja od Irana.

Američka agencija navodi da ovaj potez dolazi nakon što je Iran pokušao da zapleni dva naftna tankera u blizini moreuza prošle nedelje, otvorivši vatru na jedan od njih.

Američka ratna mornarica saopštila je da su se iranski brodovi udaljili kada im je američki razarač USS Mekfol prišao. Ormuški moreuz spaja Persijski zaliv sa Omanskim zalivom, a strateški je važan jer kontroliše morski promet prema Kuvajtu i Iraku.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.