UZBUNA! HUTI POGODILI BROD PROJEKTILIMA, IMA RANJENIH! Koalicione snage odgovaraju na NAPAD!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Feb.2024, 19:22

UZBUNA! HUTI POGODILI BROD PROJEKTILIMA, IMA RANJENIH! Koalicione snage odgovaraju na NAPAD!

Novi udari jemenskih pobunjenika

Jemenski pobunjenici Huti danas su s dva projektila pogodili brod koji je plovio Adenskim zalivom. Na brodu je izbio požar, objavile su dve pomorske agencije. Radi se o poslednjem u nizu napada pobunjenika Huta koji su značajno poremetili globalni pomorski saobraćaj.

- Plovilo je napadnuto s dva projektila, što je rezultiralo požarom na brodu - saopštila je Kancelarija pomorske trgovine Ujedinjenog Kraljevstva, dodajući >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da "koalicione snage odgovaraju na napad".

Bezbednosna kompanija "Embrej" takođe je izvestila o požaru na brodu za glavni teret u britanskom vlasništvu koji plovi pod zastavom Palaua nakon dva raketna napada jugoistočno od jemenskog Adena.

Čini se da je brod krenuo iz Map Ta Futa, na Tajlandu, i krenuo u smeru Crvenog mora, objavio je Embrej.

- Savetuje se trgovačkim brodovima da se drže podalje od plovila i da nastave s oprezom - dodaje se. Huti kažu da su napadi solidarni s Palestincima u Gazi tokom rata Izraela i Hamasa i da napadaju brodove koji plove prema Izraelu.

Napadi su naterali neke brodarske kompanije da plove oko Roga Afrike kako bi izbegle Crveno more, kroz koje se inače odvija 12 odsto globalne pomorske trgovine.

UKMTO WARNING INCIDENT 037 - UPDATE 001

ATTACK

Warnings - 2024 (https://t.co/5An1YH0JyE)#MaritimeSecurity #MarSec pic.twitter.com/sXwpScJ4tw

— United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO) (@UK_MTO) February 22, 2024

Konferencija UN za trgovinu i razvoj upozorila je krajem prošlog meseca da je obim komercijalnog saobraćaja koji prolazi kroz Sueski kanal pao za više od 40 odsto u prethodna dva meseca.

Dve rakete jemenskih Huta pogodile su danas britanski teretni brod u Crvenom moru, što je uzrokovalo štetu i jedna osoba je lakše povređena, potvrdila je američka vojska.

Ranije danas, SAD su oborile šest dronova Huta u Crvenom moru nakon što su identifikovani kao pretnja za američke i ratne brodove saveznika Vašingtona saopštila je Centralna komanda SAD u objavi na društvenim mrežama, prenosi Rojters.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.

Izvor: Srbija Danas

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.