UST trazi reakciju DVT zbog izjava Šarićevih advokata

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2020, 12:43

UST trazi reakciju DVT zbog izjava Šarićevih advokata

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) pozvalo je danas Državno veće tužilaca da hitno reaguje povodom neodmerenih izjava za medije branilaca optuženog Darka Šarića na račun zamenika tužioca za organizovani kriminal Saše Ivanića, koji zastupa optužnicu protiv njega u procesu za pranje para.

Apelovalo je i na Advokatsku komoru Beograda da spreči bilo kakva odstupanja od Kodeksa profesionalne etike, istovremeno pozdravljajući, kako navodi u saopštenju, dostignuti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << visok stepen profesionalne odgovornosti advokata.

UST tvrdi da su Šarićevi advokati, pored ostalih i advokat Marko Kljajević, obraćanjem medijima izvan sudnice, uputili poruku da postupajući tužilac Ivanić nezakonito postupa, prikriva krivična dela i suštinski vodi politički umesto krivičnog postupka, zbog čega su u petak podneli zahtev za njegovo izuzeće iz tog postupka.

Ne sporeći institut izuzeća, UST smatra da neodmerene izjave u pogledu nezakonitosti u postupanju “crtaju metu” postupajućem zameniku u jednom od najsloženijih krivičnih postupaka, i podseća da je Ivanićeva fotografija volšebno dospevala u javnost više puta.

UST smatra da se sa ovakvom praksom, koja je viđena i u završnicama drugih postupaka, mora prestati, jer ona ugrožava bezbednost tužilaca i zahteva hitnu i ozbiljnu reakciju Državnog veća tužilaca.

Šarićevi branici juče su na suđenju, na kojem je nakon devet meseci odlaganja trebalo da počne izlaganje završnih reči pred izricanje presude, podneli zahtev za izuzeće Ivanića, kao i glavnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića.

Oni su navodili niz razloga zbog kojih sumnjaju u Ivanićevu pristrasnost, a potom tužioca optuživali u izjavama za medije ispred Specijalnog suda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Udruženje sudija i tužilaca: Nedopustivi napadi na Sašu Ivanića

Izvor: Radio 021, 30.Maj.2020

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) osudilo je izjave branilaca Darka Šarića, između ostalog i advokata Marka Kljajevića, u kojima se, kako ocenjuju, javnosti putem medija upućuje poruka da zamenik javnog tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić "nezakonito postupa, prikriva krivična...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.