Udruženje sudija i tužilaca: Nedopustivi napadi na Sašu Ivanića

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) osudilo je izjave branilaca Darka Šarića, između ostalog i advokata Marka Kljajevića, u kojima se, kako ocenjuju, javnosti putem medija upućuje poruka da zamenik javnog tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić "nezakonito postupa, prikriva krivična dela i suštinski vodi politički umesto krivičnog postupka".
Udruženje sudija i tužilaca: Nedopustivi napadi na Sašu Ivanića
Foto: Pixabay
UST dodaje da je zbog takvih kvalifikacija podnet zahtev za Ivanićevo izuzeće iz predmetnog postupka, da ne spori institut izuzeća, ali da smatra da "neodmerene izjave u pogledu nezakonitosti u postupanju crtaju metu postupajućem zameniku u jednom od najsloženijih postupaka srpskog pravosudja".
 
Zbog, kako su okarakterisali, "napada na integritet zamenika Ivanića i čitavog Tužilaštva za organizovani kriminal", UST je zatražila i hitnu reakciju Državnog veća tužilaca.
 
"UST sa žaljenjem konstatuje da su ovakve poruke već viđene u završnim fazama mnogih postupaka, ali smatra da se sa takvom praksom mora prestati i da ona ugrožava bezbednost postupajućih nosilaca javnotužilačke funkcije, što mora da bude razlog za hitnu i ozbiljnu reakciju Državnog veća tužilaca", ocenjuje se u saopštenju.
 
Dodatno, UST je pozvao Advokatsku komoru Beograda da spreči odstupanja od Kodeksa profesionalne etike, pozdravljajući dostignuti visok stepen profesionalne odgovornosti advokata.
 
"UST je u više navrata javno reagovalo i nastojalo da zaštiti kolege iz advokature, u situacijama kada su predmet napada bila njihova prava i lična bezbednost", zaključuje se u saopštenju.
  • C

    30.05.2020 22:32
    X
    Gde su moja prava , moje dostojanstvo, uslovno godinu dana zatvora za šesto dinara!!!!!!Sudije, tužioci igraju se sa tuđim životima!!!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.