USIJANJE NA JUGU LIBANA: Momci iz Hezbolaha rasteruju pripadnike naroda-sekte Druzi, optužuju ih za izdaju! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2021, 16:22

USIJANJE NA JUGU LIBANA: Momci iz Hezbolaha rasteruju pripadnike naroda-sekte Druzi, optužuju ih za izdaju! (VIDEO)

Napeto na granici sa Izraelom

Na društvenim mrežama se pojavio video snimak na kojem se vidi kako libanski mladići prisiljavaju neke građane sekte poznatije kao Druzi da napuste tezge i mesta na kojima se njihovi proizvodi prodaju.

Snimak prikazuje da su mladići, govoreći južnolibanskim akcentom, prisilili građane da zatvore svoje prodavnice i zamolili ih da ne dolaze u to područje da rade i zarađuju za život.

طرد مشايخ دروز من >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << صيدا بعد حادثة شويا #الجنوب pic.twitter.com/wod6ZvAYKJ

— مُ حَ مّ دٌ _ mohamad (@2020Lebanon) August 6, 2021

- Vi ste agenti. Idite odavde. Ne želimo vas i ne želimo ništa od vas - rekao jedan od pristalica "Otpora".

- Ova linija je linija otpora, i mi smo časniji od vas, islamski otpor časniji je od vas.

Libanski vojni mediji Hezbolaha izdali su saopštenje o vozilu koje su presreli ljudi u gradu Šveja, na jugu Libana, prenosi Sputnik Arabic.

- Islamski otpor je u petak u 23.15 sati odgovorio na cionističke napade na Liban gađajući raketama iz šumovitih područja potpuno udaljenih od stambenih područja, u blizini položaja izraelskog neprijatelja na farmama Šeba radi očuvanja bezbednosti građana.

Liban je multireligijska i multietnička država u kojoj živi blizu 20 etničkih i verskih grupa, sve one su manje više povezane sa hrišćanstvom ili islamom. Najbrojniji su suniti i šiiti muslimani, kao i hrišćani pravoslavni i rimokatolici, ali ima i manjih sekti poput Alevita (Nusajriti), Druza (posebna etno-verska skupina koja sebe smatra muslimanima, ali su dosta zatvoreni za inoverce i svoje obrede i rituale kriju od očiju onih koji ne pripadaju grupi).

Druzi žive u Libanu, Siriji (Svejida i Golanska visoravan), Izraelu, Jordanu i svoja islamska verovanja dosta kombinuju sa učenjima Platona i antičkom filosofijom. U arapskim zemljama tvrde da su muslimani, a u Izraelu da su Izraelci arapskog porekla i muslimani lojalni Tel Avivu.

Zbog toga ih muslimani, posebno suniti, ali evo i šiiti smatraju prevrtljivim narodom i odbacuju njihovu pripadnost islamu, što se da videti iz postupka mladića lojalnih Hezbolahu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.