UNS i DNKiM traže da Priština obezbedi slobodnu distribuciju srpske štampe

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Nov.2018, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS i DNKiM traže da Priština obezbedi slobodnu distribuciju srpske štampe

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) pozvali su Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodnu distribuciju srpske štampe i osudili nametanje dodatne takse od 100 odsto zbog čega srpski štampani mediji danas nisu stigli do čitalaca na Kosovu i Metohiji.

UNS i DNKiM u saopštenju su naveli da se radi o flagrantnom kršenju prava građana na informisanje, te da distribucija informacija mora biti oslobođena svih ograničenja ekonomske ili >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << političke prirode.

Ta dva novinarska udruženja istakla su da nametanje prepreka distribuciji ozbiljno ugrožava pravo srpskog naroda na informisanje na maternjem jeziku, naročito imajući u vidu činjenicu da se nijedan dnevni ili nedeljni list na srpskom jeziku ne štampa na Kosovu i Metohiji.

Kako je UNS-u potvrdio Zvezdan Mihajlović iz firme KiM Beokolp koja distribuira srpsku štampu na Kosovo i Metohiju, na Jarinju su jutros normalno prešli srpsku stranu, ali im je na kosovskoj traženo da plate 100 odsto uvećanu taksu.

"Nismo bili u mogućnosti da platimo duplu taksu i vratili smo svu štampu nazad. U Beokolpu činimo sve da ponovo uspostavimo distribuciju, znamo koliko je štampa važna, pa makar i bili u nekim malim gubicima", rekao je Zvezdan Mihajlović.

UNS i DNKiM saopštili su da će o toj situaciji obavestiti Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UNS i DNKiM: Priština da obezbedi distribuciju srpske štampe

Izvor: N1 televizija, 22.Nov.2018

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) pozvali su Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodnu distribuciju srpske štampe i osudili nametanje dodatne takse od 100 odsto zbog čega srpski štampani mediji nisu stigli do čitalaca na Kosovu i Metohiji...UNS i DNKiM...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.