UNS: Pink, Vučićević i Kurir grubo prekršili Kodeks novinara

Izvor: Radio 021, 30.Nov.2015, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: Pink, Vučićević i Kurir grubo prekršili Kodeks novinara

Udruženje novinara Srbije osudilo je danas iznošenje u javnost navodne medicinske dokumentacije nekadašnjeg direktora "Kurira" Aleksandra Kornica u programu TV Pink i objavljivanje video snimka njegovog telefonskog razgovora na sajtu "Kurira", u kojem se jasno vidi da je Kornic zloupotrebljen sugerisanim pitanjima.

U saopštenju, UNS je naveo da je glavni urednik lista "Informer" Dragan J. Vučićević juče u jutarnjem programu TV Pink pokazao navodnu otpusnu listu iz Klinike >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za prihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" sa navođenjem dijagnoze Aleksandra Kornica. UNS je dodao da je nedopustivo iznošenje ličnih podataka osoba i podsetio da je po Kodeksu novinara Srbije, novinar dužan da poštuje privatnost, dostojanstvo i integritet ljudi o kojima govori.

Udruženje je podsetilo da se podaci iz privatnog života javnih ličnosti mogu iznositi samo ukoliko je to u interesu javnosti, ali se i tada moraju izneti tako da zaštite integritet ličnosti o kojoj je reč. Takođe, UNS ističe da novinari u prikupljanju informacija, fotografija, dokumenata, zvučnih i video zapisa, moraju da koriste isključivo časna sredstva. Objavljivanje medicinske dokumentacije predstavlja grubo kršenje novinarske etike i kršenje člana 146. Krivičnog zakonika.

UNS je ponovo pozvao novinare i medije na poštovanje Kodeksa pri iznošenju podataka i izveštavanju, naročito u međusobnim optužbama. "Svi medijski sukobi u čijoj su pozadini korupcija, kriminal i netransparentno uređivanje i vođenje medija moraju biti rešavani tako da za negativne posledice nezakonitih radnji treba da trpe posledice njihovi vinovnici, a ne novinari i medijski radnici", ocenio je UNS.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.