UNS, ANEM: Napadi na novinare ne smeju se tolerisati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2020, 16:59

UNS, ANEM: Napadi na novinare ne smeju se tolerisati

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) saopštile su danas da su napadi na novinare nedopustivi i da ih moraju osuditi svi ključni akteri i institucije u našoj zemlji, te da se atmosfera nekažnjivosti napada na novinare ne sme tolerisana.

Oni su naveli da su se u prethodna dva dana tokom demonstracija na ulicama Beograda, Novog Sada i Niša na udaru huligana i policijskih snaga, našli i predstavnici medija koji su izveštavali sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovih događaja, iako su imali istaknute novinarske legitimacije.

"Povređivanje novinara agencije Beta u Beogradu, snimatelja ekipe RTS u Novom Sadu i Tanjuga u Beogradu, napadi na novinarke portala Nova S i pretnje ekipi televizije N1 u Beogradu, kao i napad demonstranata na zgradu Radio-televizije Vojvodine, primeri su nedopustivog ponašanja koje mora biti nedvosmisleno osuđeno od strane svih ključnih aktera i institucija u našoj zemlji", navodi se u saopštenju.

Udruženja traže da elementarno pravo na rad i bezbednost tokom izveštavanja javnosti budu prioriteti i principi koje će svi nedvosmisleno braniti bez obzira na političke afinitete.

Ukazuju i da se ulični napadi na predstavnike medije ne razlikuju mnogo od, kako kažu, verbalne agresije advokata odbrane prema predstavnicima Komisije za istraživanja ubistva novinara koja je iskazana na sednici Apelacionog suda povodom suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije.

"To je dokaz više da atmosfera nekažnjivosti napada na novinare ne sme da bude tolerisana jer će pre ili kasnije proizvesti tragične konsekvence", upozorava se u saopštenju.

Udruženja napominju i da su neke domaće i međunarodne novinarske organizacije već osudile ove napade, ali da još nisu reagovali Ministarstvo kulture i informisanja, Zaštitnik građana i Tužilaštvo u skladu sa svojim ovlašćenjima.

"Vrednosno određenje prema ovakvoj vrsti napada očekujemo i od kabineta predsednice Vlade Republike Srbije koji koordinira izradu Akcionog plana Medijske strategije u kojem bezbednost novinara zauzima jedno od prioritetnih mesta, kao i od predsednika Republike", navodi se u zajedničkom saopštenju UNS-a i ANEM-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.