ANEM i UNS: Očekujemo da napade na novinare osude sve institucije

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jul.2020, 16:07

ANEM i UNS: Očekujemo da napade na novinare osude sve institucije

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštili su da su se u prethodna dva dana tokom demonstracija na ulicama Beograda, Novog Sada i Niša na meti napadača našli i predstavnici medija koji su izveštavali sa ovih događaja.

Brojni su primeri u kojima su se novinari, novinarke i snimatelji našli na udaru policijskih snaga i huligana koji se nisu obazirali na vidljivo istaknute novinarske legitimacije i upozorenja da su u pitanju >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << predstavnici medijskih kuća koji rade svoj posao.

"Povređivanje novinara agencija Beta u Beogradu, snimatelja ekipe RTS u Novom Sadu i Tanjuga u Beogradu, napadi na novinarke portala Nova S i pretnje ekipi televizije N 1 u Beogradu kao i napad demonstranata na zgradu Radio-televizije Vojvodine, primeri su nedopustivog ponašanja koje mora biti nedvosmisleno osuđeno od strane svih ključnih aktera i institucija u našoj zemlji", saopštili su ANEM i UNS.

Dodali su da omogućavanje elementarnog prava na rad i bezbednost tokom izveštavanje javnosti treba da budu prioriteti i principi koje će svi nedvosmisleno braniti bez obzira na političke afinitete.

Ulični napadi na predstavnike medije ne razlikuju se mnogo od verbalne agresije advokata odbrane prema prisutnim predstavnicima Komisije za istraživanja ubistva novinara koja je iskazana na sednici Apelacionog suda povodom suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije i to je dokaz više da atmosfera nekažnjivosti napada na novinare ne sme da bude tolerisana.

U saopštenju je navedeno da su neke domaće i međunarodne novinarske organizacije već osudile ove napade, ali da je ovog trenutka izostala reakcija Ministarstva kulture i informisanja, Zaštitnika građana i Tužilaštva za koje očekujemo da reaguju u skladu sa svojim ovlašćenjima.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UNS, ANEM: Napadi na novinare ne smeju se tolerisati

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2020

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) saopštile su danas da su napadi na novinare nedopustivi i da ih moraju osuditi svi ključni akteri i institucije u našoj zemlji, te da se atmosfera nekažnjivosti napada na novinare ne sme tolerisana...Oni su naveli...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.