UNHCR hvali naš nove zakone o azilu i strancima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2018, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNHCR hvali naš nove zakone o azilu i strancima

Agencija UN za izbeglice pozdravlja usvajanje Zakona o azilu i privremenoj zaštiti, Zakona o strancima i Zakona o graničnoj kontroli u Republici Srbiji i smatra sa su važni za regulisanje statusa stranaca, uključujući i tražilaca azila, izbeglica i migranata.

Zakoni su stupili na snagu juče - 2. aprila, nakon usvajanja u Skupštini Republike Srbije 22. marta i njihovog objavljivanja u Službenom glasniku br. 24 od 26. marta.

U Srbiji trenutno boravi oko 4.000 tražilaca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << azila, izbeglica i migranata poreklom van regiona, a većina ih je smeštena u 18 centara kojima upravlja Vlada.

S obzirom na to da većina ovih lica boravi u zemlji duže vreme, nove izmene zakona dolaze u pravi čas, da bi se definisao njihov pravni status, odgovorilo na njihove potrebe i našla odgovarajuća rešenja, konstatuje se u saopštenju UNHCR.

UNHCR izražava zadovoljstvo brojnim unapređenjima unetim u novi Zakon o azilu i privremenoj zaštiti, poput uvođenja odredbi kojima se obezbeđuju rodno-osetljivi azilni postupci kao i uvođenje roda, rodnog identiteta i rodno zasnovanog nasilja u definiciju izbeglice.

UNHCR takođe pozdravlja poboljšanje odredbi koje se odnose na decu-tražioce azila, posebno relevantne definicije nepraćene dece kao i brojna unapređenja azilne procedure.

Agencija UN pohvaljuje referencu, u Članu 3. novog Zakona, na Konvenciju o statusu izbeglica iz 1951. godine koju je Srbija ratifikovala i koja predstavlja sastavni deo pravnog sistema Republike Srbije.

Agencija UN za izbeglice zahvaljuje vlastima Republike Srbije na mogućnosti da pruži stručne komentare tokom izrade Zakona o azilu i privremenoj zaštiti i raduje se nastavku bliske saradnje i snažne podrške njegovom sprovođenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.