UNHCR: Srbija i Makedonija ne mogu same s migrantima

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Avg.2015, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNHCR: Srbija i Makedonija ne mogu same s migrantima

Preopterećene Makedonija i Srbija ne mogu da budu ostavljene da se same nose s tolikim brojem izbjeglica, izjavila je portparolka UNHCR Melisa Fleming.

Ona je pozvala Evropu da nađe rješenje za izbegličku krizu.

Flemingova je, takođe, kritikovala odluku Makedonije da zatvori granice za prolaz migranata, prenio je Rojters.

"To su izbjeglice koje traže zaštitu i ne smiju se u tome zaustavljati", istakla je portparolka UNICEF-a.

Na makedonsko-grčkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << granici vlada pravi haos, makedonska vojska i policija su blokirali granične prelaze, ogradili ih bodljikavom žicom, a migrate potiskuju suzavcem i šok bombama, što kod izbjeglica sa Bliskog istoka, uglavnom iz Sirije i Avganistana, stvara tenzije, pa su sve učestaliji incidenti u kojima ima i povređenih.

Makedonska vlada proglasila je u četvrtak vanrednu situaciju na južnom i sjevernom graničnom pojasu, kako bi zaustavila ogroman talas migranata, a tim povodom danas se oglasila Evropska komisija, istakavši da zvanično Skoplje ima pravo da se štiti od ilegalne migracije.

"Makedonija ima pravo da u skladu sa međunarodnim zakonima kontroliše lica koja žele da uđu na njenu teritoriju i da zabrani ulaz onima koji ne ispunjavaju kriterijume", saopštila je pres služba evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.