UNHCR: Makedonija i Srbija ne mogu same sa izbeglicama

Izvor: Politika, 21.Avg.2015, 15:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNHCR: Makedonija i Srbija ne mogu same sa izbeglicama

Makedonija ima pravo da kontroliše lica koja žele da uđu na njenu teritoriju i da zabrani ulaz onima koji ne ispunjavaju kriterijume”, saopštila je pres služba evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana

ŽENEVA - Portparol UNHCR Melisa Fleming pozvala je danas Evropu da nađe rešenje za izbegličku krizu, istakavši da preopterećene Makedonija i Srbija „ne mogu da budu ostavljene da se same nose sa tolikim brojem izbeglica”.

Flemingova je, takođe, kritikovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odluku Makedonije da zatvori granice za prolaz migranata, preneo je Rojters.

„To su izbeglice koje traže zaštitu i ne smeju se u tome zaustavljati”, istakla je portparolka UNICEF-a.

Na makedonsko-grčkoj granici vlada pravi haos, makedonska vojska i policija su blokirali granične prelaze, ogradili ih bodljikavom žicom, a migrate potiskuju suzavcem i šok bombama, što kod izbeglica sa Bliskog istoka, uglavnom iz Sirije i Avganistana, stvara tenzije, pa su sve učestaliji incidenti u kojima ima i povređenih.

Makedonska vlada proglasila je u četvrtak vanrednu situaciju na južnom i severnom graničnom pojasu, kako bi zaustavila ogroman talas migranata, a tim povodom danas se oglasila Evropska komisija, istakavši da zvanično Skoplje ima pravo da se štiti od ilegalne migracije.

„Makedonija ima pravo da u skladu sa međunarodnim zakonima kontroliše lica koja žele da uđu na njenu teritoriju i da zabrani ulaz onima koji ne ispunjavaju kriterijume”, saopštila je pres služba evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.