UN upozoravaju na zaoštravanje sukoba na jugu Libana

Izvor: B92, 07.Avg.2021, 18:39

UN upozoravaju na zaoštravanje sukoba na jugu Libana

Njujork -- UN su izrazile zabrinutost zbog raketnih udara libanskog Hezbolaha na Izrael i vazdušnih napada na jugu Libana kojima je uzvratila izraelska ratna avijacija.

Eskalacija je navela privremene snage UN u južnom Libanu (UNIFIL) da izdaju upozorenje u kojem se navodi da je situacija "veoma opasna" na libansko-izraelskom frontu koji nije prestao da bude aktivan još od 2019. godine, navodi se u izveštaju dopisnika pariskog Monda.

Serija napada je počela prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srede kada su iz južnog Libana ispaljene dve rakete koje su pogodile severni deo Izraela, nedaleko od grada Kirijat Šamona.

Niko nije preuzeo odgovornost za ovaj raketni napad, ali Izrael je u petak optužio palestinske militantne grupe i odgovorio artiljerijskom vatrom na libansku teritoriju.

Međutim, zabrinutost su izazvale dve neobične reakcije jer nakon početne uzvratne artiljerijske paljbe, izraelska ratna avijacija je u noći između srede i četvrtka izvela više vazdušnih udara na jug Libana, prvi put posle dugogodišnje pauze. Hezbolah je u petak preuzeo odgovornost za desetak raketnih napada usmjerenih na sporni region Šeba, teritoriju pod izraelskom okupacijom koju UN smatraju sirijskom, iako i Liban polaže pravo da tu teritoriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.