Subota, 07.08.2021.

18:29

UN upozoravaju na zaoštravanje sukoba na jugu Libana

UN su izrazile zabrinutost zbog raketnih udara libanskog Hezbolaha na Izrael i vazdušnih napada na jugu Libana kojima je uzvratila izraelska ratna avijacija.

Izvor: Tanjug

UN upozoravaju na zaoštravanje sukoba na jugu Libana

Eskalacija je navela privremene snage UN u južnom Libanu (UNIFIL) da izdaju upozorenje u kojem se navodi da je situacija "veoma opasna" na libansko-izraelskom frontu koji nije prestao da bude aktivan još od 2019. godine, navodi se u izveštaju dopisnika pariskog Monda.

Serija napada je počela prošle srede kada su iz južnog Libana ispaljene dve rakete koje su pogodile severni deo Izraela, nedaleko od grada Kirijat Šamona.

Niko nije preuzeo odgovornost za ovaj raketni napad, ali Izrael je u petak optužio palestinske militantne grupe i odgovorio artiljerijskom vatrom na libansku teritoriju.

Međutim, zabrinutost su izazvale dve neobične reakcije jer nakon početne uzvratne artiljerijske paljbe, izraelska ratna avijacija je u noći između srede i četvrtka izvela više vazdušnih udara na jug Libana, prvi put posle dugogodišnje pauze. Hezbolah je u petak preuzeo odgovornost za desetak raketnih napada usmjerenih na sporni region Šeba, teritoriju pod izraelskom okupacijom koju UN smatraju sirijskom, iako i Liban polaže pravo da tu teritoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

12 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

17 h

Podeli: