UN kontra stavu SAD: Izraelska naselja na Zapadnoj obali nelegalna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2019, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN kontra stavu SAD: Izraelska naselja na Zapadnoj obali nelegalna

Kancelarija UN za ljudska prava ponovila je od ranije poznat stav da izraelska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji predstavljaju kršenje međunarodnog prava.

To je izjavio portparol kancelarije UN za ljudska prava Rupert Kolvil nakon što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila je da više ne smatra da izraelska naselja na Zapadnoj obali predstavljaju kršenje međunarodnog prava, promenivši posle četiri decenije stav Vašingtona prema tom pitanju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
"Promena političkog stava neke države ne preinačava postojeće međunarodno pravo niti njegovu interpretaciju od strane Međunarodnog suda pravde i Saveta bezbednosti UN", rekao je Kolvil na konferenciji za novinare u Ženevi, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je u ponedeljak objavio da SAD odbacuju pravno mišljenje Stejt departmenta iz 1978. godine, koje smatra da izgradnja naselja na okupiranim teritorijama nije u skladu sa međunarodnim pravom.

Pompeo je novinarima u Stejt departmentu rekao da Trampova administracija smatra da sva pravna pitanja u vezi sa naseljima treba da rešavaju izraelski sudovi.

"Teška istina je da nikad neće biti pravnog rešenja konflikta i da argumenti ko je u pravu, a ko greši kao pitanje međunarodnog prava neće doneti mir", kazao je Pompeo.

Vašington je ovim potezom, konstatuje AP, još dublje ugrozio napore Palestinaca ka ostvarenju državnosti.

Objavu SAD o izraelskim naseljima osudio je portparol palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rdeneh, dok je ona pozdravljena iz kabineta izraelskog premijera Benjamina Netanijahua.

Ovim povodom oglasila se i EU, poručivši da i dalje veruje da je izraelsko naseljavanje na okupiranoj palestinskoj teritoriji nezakonito prema međunarodnom pravu i da su time nagriženi izgledi za trajni mir.

"EU poziva Izrael da obustavi sve aktivnosti oko naseljavanja, u skladu sa svojim obavezama kao okupaciona sila", navela je u saopštenju visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kancelarija UN za ljudska prava: Izrael krši međunarodno pravo

Izvor: B92, 19.Nov.2019

Kancelarija UN za ljudska prava ponovila je stav da izraelska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji predstavljaju kršenje međunarodnog prava...To je izjavio portparol kancelarije UN za ljudska prava Rupert Kolvil nakon što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.