UN: Indija do kraja mjeseca prestiže Kinu po broju stanovnika

Izvor: VOA, 24.Apr.2023, 19:04

UN: Indija do kraja mjeseca prestiže Kinu po broju stanovnika

Indija će biti najmnogoljudnija država na svijetu do kraja ovog mjeseca, čime će nadmašiti Kinu, saopšteno je u ponedeljak iz Ujedinjenih nacija (UN). Kancelarija UN-a za ekonomska i socijalna pitanja (DESA) oglasila se nekoliko dana nakon što je iz još jedne agencije svjetske organizacije - Fonda Ujedinjenih nacija za stanovništvo - prošle nedelje saopšteno da će Indija do sredine 2023. godine imati 2,9 miliona stanovnika više od Kine. Prema podacima DESA-e, zasnovanim na procjenama i projekcijama globalne populacije, broj stanovnika u Indiji će do kraja mjeseca dostići 1.425.775.850. “Kina će uskoro prepustiti svoj dugi status najmnogoljudnije države u svijetu", saopšteno je iz UN, uz napomenu da je "zbog nesigurnosti povezanih sa procjenama i projekcijom populacije, tačan datum kada se očekuje da Indija nadmaši Kinu po broju stanovnika podložan izmjenama". Pojedini eksperti su prošle godine, na osnovu podataka UN, procijenili da će broj stanovnika u Indiji dostići 1.425.775.850 do 14. aprila 2023. Međutim, zvaničnici UN naveli su da nije moguće utvrditi tačan datum zbog nesigurnih podataka iz Indije i Kine. Posljednji popis stanovništva u Indiji održan je 2011, dok je naredni - predviđen za 2021. godiunu - odložen zbog pandemije kovida 19. "Broj stanovnika u Kini dostigao je vrhunac od milijardu 426 miliona 2022. godine i počeo je da pada. Prema projekcijama, taj broj bi mogao da padne ispod milijarde prije kraja vijeka", saopšteno je iz DESA-e. "U poređenju sa tim, očekuje se da broj stanovnika u Indiji nastavi da raste još nekoliko decenija". Kancelarija UN saopštila je i da se očekuje da će se između 2023. i 2050. godine broj starijih od 65 godina gotovo udvostručiti u Kini i više nego udvostručiti u Indiji. "Ipak, rast starije populacije u Indiji biće sporiji nego u Kini", navodi se u saopštenju.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Indija do kraja mjeseca prestiže Kinu po broju stanovnika, navodi UN

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Apr.2023

Indija će biti najmnogoljudnija država na svijetu do kraja ovog mjeseca, čime će nadmašiti Kinu, saopćili su u ponedjeljak Ujedinjeni narodi (UN). Ured UN-a za ekonomska i socijalna pitanja (DESA) oglasio se nekoliko dana nakon što je iz još jedne agencije svjetske organizacije - Fonda Ujedinjenih...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.