ULICE VARŠAVE ZAVIJENE U CRNO: Protesti sve masovniji, Katolička crkva poslala jasnu poruku! (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Okt.2020, 22:45

ULICE VARŠAVE ZAVIJENE U CRNO: Protesti sve masovniji, Katolička crkva poslala jasnu poruku! (VIDEO)

Uprkos koroni i zabrani okupljanja, protestanti ne odustaju od svojih zahteva

Danas se u Varšavi okupilo više hiljada demonstranata iz cele Poljske okupilo na, kako je najavljeno, najvećem protestu u zemlji protiv odluke Ustavnog suda o gotovo potpunoj zabrani abortusa.

Uprkos strogim pravilima koja ograničavaju okupljanje više od pet osoba tokom pandemije korona virusa, demonstranti su prošli centralnim ulicama Varšave noseći crne kišobrane, simbol protesta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za pravo na abortus i transparente na kojima je pisalo, između ostalog, i "Bog je žena".

Na ulicama je prisutna vojna policija, neki u opremi za razbijanje demostrancija, prenosi AP. Postavljene su i barijere u blizini parlamenta, kao i u drugim delovima prestonice.

Javni tužilac je najavio da će podneti krivične prijave protiv organizatora protesta zbog "izazivanja epidemiološke pretnje" za šta je zaprećena kazna zatvora i do osam godina.

Klementina Sučanov, jedna od organizatorki protesta, rekla je da je on organizovan zbog slobode i dostojanstva ljudi.

Desetine aktivista su se od prošle sedmice, kada je Ustavni sud doneo presudu, okupljalo u gradovima širom zemlje.

Protestna grupa "Strajk Kobiet" navela je na svojoj Fejsbuk stranici da će se demonstranti okupiti na tri lokacije u centru grada.

Liderka pokreta Marta Lempart rekla je aktivistima da prijave bilo kakav napad na njih i odupru se pokušaju gonjenja ili kažnjavanju zbog učešće na protestu. - Ne činimo ništa loše protestujući i izlazeći na ulice - rekla je na konferenciji za novinare.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je ranije ove sedmice da bi skupovi mogli da doprinesu bržem širenju korona virusa.

Prošle nedelje vlada je zabranila okupljanje više od pet ljudi, navodeći da je to deo mera protiv širenja kovid-19.

Ako stupi na snagu odluka Ustavnog suda doneta prošlog četvrtka da je abortus u slučaju urođenih oštećenja fetusa naustavan, što je bio najčešći razlog za legalni abortus, u Poljskoj će žene moći da abortiraju samo u slučaju silovanja, incesta ili kada postoji pretnja po zdravlje majke.

Katolička crkva je saopštila da, iako se protivi abortusu, nije uticala na vladu niti Ustavni sud da pooštre ograničenja. Ona je pozvala ljude da pregovaraju i uzdrže se od nasilja.

Katolička grupa za borbu protiv abortusa Ordo Iuris ponovila je da daje podršku odluci Ustavnog suda i protivljenje protestima, pozivajući da se smire strasti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.