UKUKS: Obolelima od Kronove bolesti dati status invalida

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2021, 13:19

UKUKS: Obolelima od Kronove bolesti dati status invalida

U svetu od zapaljenskih bolesti creva boluje oko 10 miliona osoba, dok za Srbiju nema tačnih podataka, ali se pretpostavlja da sa tom bolešću živi oko 10.000 ljudi, ukazuje Udruženje pacijenata za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis (UKUKS).

To udruženje je na online konferenciji „Život za peticu“ pokrenulo incijativu da pacijentima sa zapaljenskim bolestima creva radi procena invalidnosti, u zavisnosti od faze bolesti koja je zahvatila digestivni trakt, a naročito nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << hirurških intervencija.

Zapaljenjske bolesti creva se najčešće razvijaju između 20 i 30 godine života i dovode do trajnog oštećenja digestivnog trakta, naročito kod obimnih resekcija (operacija otklanjanja dela creva) i osoba sa stomom.

Osobe koje pate od bolesti creva podložne su čestim depresijama i anksioznim poremećajima, koje su uglavnom posledica zabrinutosti za sopstveno zdravlje, brige za svoju budućnost, za dostupnost terapije i za neizvesnost odgovora organizma na terapiju.

Predsednik UKUKS-a, koji boluje od zapaljenske bolesti creva, Ljiljan Đaković, rekao je da je aktivnost tog udruženja usmerena na problem diskriminisanosti i dodao da oboleli nisu svrstani u grupu osoba sa invaliditetom jer je ''njihov invaliditet nevidljiv''.

''Svakodnevni odlazak na posao ili bilo koja duga privatna ili poslovna aktivnost koja zahteva odsustvo iz kuće, praktično nam je nemoguća zbog čestih i hitnih odlazaka u toalet. Čak i najobičniji odlazak kod lekara nam je nepremostiv izazov jer, recimo, nemamo prava na korišćenje invalidskog parking mesta'', rekao je Đaković, navodi se u saopštenju UKUKS-a.

Dodao je da bi priznavanje statusa invalidnosti pacijentima olakšalo i zapošljavanje i naveo da dodatno otežava i neusaglašenih pravilnika i zakona.

Gastroenterolog u KBC ''Dragiša Mišović'' Zoran Milenković rekao je da su lekari podržali inicijativu UKUKS-a za priznavanje invalidnosti jer su, kako je istakao, crevne zapaljenske bolesti hronične, doživotne i neizlečive.

''Ulcerozni kolitis je lociran na debelom crevu, a Kronova bolest može zahvatati sve segmente digestivnog trakta, od usne duplje do završnog dela debelog creva. Često za njih kažemo da su sistemske bolesti i kod njih imamo često zahvat drugih organa - kože, očiju, jetre, usne duplje'', ukazao je Milenković.

Zapaljenske bolesti creva često ne budu prepoznate na vreme, pa se na dijagnozu čeka nekoliko godina što je bio slučaj za Irenom Čanji, vaspitačicom u invalidskoj penziji, kojoj je Kronova bolest dijagnostikovana nakon šest godina tegoba posle čega je imala šest operacija.

''Nakon šest godina lutanja, mnoštva analiza i pregleda, dobila sam dijagnozu Kronove bolesti. Danas mi život dosta isplaniran, u šta se ubrajaju lokacije toaleta, kao i mnoge druge stvari. Gde god da odem uvek proverim da li tamo imam toalet i da li je ambulanta u blizini'', ispričala je Irena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Oboleli od Kronove bolesti traže procenu invalidnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2021

Udruženje za Kronovu bolest i ulcerozni kolitis pokrenulo je inicijativu da se pacijentima uz dobijanje dijagnoze radi i procena invalidnosti, zavisno od toga u kojoj fazi je bolest zahvatila digestivni trakt, a naročito nakon hirurških intervencija, saopštilo je to udruženje...Pokrenutu inicijativu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.