Izvor: B92, 17.Sep.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UKINUTI IMUNITETI POSLANICIMA SPS I SSJ

Prvog dana vanrednog zasedanja Skupstine Srbije, na predlog Administrativnog odbora, ukinuti su imuniteti poslanicima Socijalisticke partije Srbije Branislavu Ivkovicu i Stranke srpskog jedinstva Predragu Canovicu. Protiv Ivkovica je jos u aprilu podneta krivicna prijava za zloupotrebu sluzbenog polozaja u vreme dok je bio republicki ministar za nauku i tehnologiju u Vladi Mirka Marjanovica, dok je protiv Canovica podneta privatna tuzba zbog ugrozavanja zdravlja ljudi. Poslanici opozicije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protestovali su zbog pokretanja pitanja imuniteta dvojici opozicionih poslanika ocenjujuci da je vanredna skupstinska sednica trebalo da bude sazvana zbog vaznijih pitanja. I Canovic i Ivkovic su u raspravi rekli da se nece pozivati na imunitet. Ivkovic je potom novinarima rekao da se o oduzimanju imuniteta odlucuje mimo ustavnih odredbi: 'Po clanu Ustava Srbije 74 stav 4 raspravlja se o imenitetu poslanika ukoliko je poslanik pozvan od sudije i pozvao se na imunitet. Ja sam zatecen, jer nisam pozvan od sudije. Ne bih se pozvao na imunitet jer sam ciste savesti, drugo - zato sto sam iz medija i novina saznao sadrzaj krivicne prijave, vec sam pripremio dokumentaciju da eliminise optuzbe, a oni odlucuju na bazi pogresnog clana mimo ustavnih odredbi da mi oduzmu imunitet'.

Povodom tvrdnji Ivkovica da nije pozvan kod sudije u okviru istraznog postupka, clan Odbora za pravosudje iz redova DSS Djordje Mamula kaze: 'Mislim da je protiv njega pokrenut postupak i da mu se tuzilastvo obratilo. Mislim da njegova argumentacija nije osnovana, a ako se nece pozvati na imunitet sto mu smeta ova rasprava'.

Na vanrednoj sednici Skupstine Srbije koja se nastavlja u utorak bice razmotreni i predlozi za razresenja i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.