Ponedeljak, 17.09.2001.

19:29

UKINUTI IMUNITETI POSLANICIMA SPS I SSJ

Izvor: B92

Default images
Prvog dana vanrednog zasedanja Skupstine Srbije, na predlog Administrativnog odbora, ukinuti su imuniteti poslanicima Socijalisticke partije Srbije Branislavu Ivkovicu i Stranke srpskog jedinstva Predragu Canovicu. Protiv Ivkovica je jos u aprilu podneta krivicna prijava za zloupotrebu sluzbenog polozaja u vreme dok je bio republicki ministar za nauku i tehnologiju u Vladi Mirka Marjanovica, dok je protiv Canovica podneta privatna tuzba zbog ugrozavanja zdravlja ljudi. Poslanici opozicije protestovali su zbog pokretanja pitanja imuniteta dvojici opozicionih poslanika ocenjujuci da je vanredna skupstinska sednica trebalo da bude sazvana zbog vaznijih pitanja. I Canovic i Ivkovic su u raspravi rekli da se nece pozivati na imunitet. Ivkovic je potom novinarima rekao da se o oduzimanju imuniteta odlucuje mimo ustavnih odredbi: “Po clanu Ustava Srbije 74 stav 4 raspravlja se o imenitetu poslanika ukoliko je poslanik pozvan od sudije i pozvao se na imunitet. Ja sam zatecen, jer nisam pozvan od sudije. Ne bih se pozvao na imunitet jer sam ciste savesti, drugo – zato sto sam iz medija i novina saznao sadrzaj krivicne prijave, vec sam pripremio dokumentaciju da eliminise optuzbe, a oni odlucuju na bazi pogresnog clana mimo ustavnih odredbi da mi oduzmu imunitet”.

Povodom tvrdnji Ivkovica da nije pozvan kod sudije u okviru istraznog postupka, clan Odbora za pravosudje iz redova DSS Djordje Mamula kaze: “Mislim da je protiv njega pokrenut postupak i da mu se tuzilastvo obratilo. Mislim da njegova argumentacija nije osnovana, a ako se nece pozvati na imunitet sto mu smeta ova rasprava”.

Na vanrednoj sednici Skupstine Srbije koja se nastavlja u utorak bice razmotreni i predlozi za razresenja i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

19 h

Podeli: