U šortsu ne može do šaltera

Izvor: Blic, 30.Jul.2009, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U šortsu ne može do šaltera

Kodeks oblačenja važi osim za zaposlene i za građane

„Vruća" atmosfera pred šalterima beogradskih opština uobičajena je pojava, ali tokom leta ponekad se „zakuva" još pred vratima. Kodeksi oblačenja obavezuju građane da u opštinska nadleštva dolaze pristojno obučeni, ali se ideje građana i lokalnih organa uprave o „pristojnom", pogotovo leti, neretko razlikuju.

Opština Zvezdara ima detaljna pravila oblačenja zaposlenih, kao i minimalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << standarde koje stranke moraju da poštuju.

- Od 2007. godine našim zaposlenima nije dopušteno da na posao dolaze u farmerkama ili helankama, zabranjene su i napadne čarape i duboki izrezi, a rukovodioci moraju da nose odela, izuzev leti, kada su im dopuštene košulje kratkih rukava. I od građana očekujemo da poštuju makar minimalne standarde, pa im nije dozvoljeno da u opštinu dolaze neprikladno i oskudno odeveni, a radnik obezbeđenja ovlašćen je da udalji svakog ko se ovih pravila ne pridržava - rečeno je „Blicu" u Odseku za informisanje Opštine Zvezdara.

Slična pravila odevanja građanima propisuje i Opština Savski venac. Letnji modni detalji ni tamo nisu dobrodošli.

- Građani ne mogu da ulaze u papučama i šortsevima, kao ni noseći sladolede. To se ne razlikuje od onoga što propisuju gradska i republička skupština - rekao je Branimir Gajić, član opštinskog veća.

Opštinari, međutim, kažu da incidenata sa ljudima nije bilo, kao i da ponekada umeju da progledaju kroz prste neodgovarajuće odevenim strankama.

Šta nije dozvoljeno

Zaposleni: farmerke, helanke, dekoltei

Građani: u papučama, u šorcevima, sladoled

- Nismo imali ekstreme poput dolazaka bez majice ili slično. Imamo fleksibilan stav prema građanima, jer nam ljudi dolaze iz cele Srbije, pa neki možda nisu ni upoznati sa propisima - dodaje Gajić.

Manjina Beograđana podržava ovakve propise smatrajući ih napretkom u kulturi odevanja.

- Ne može čovek da odlazi u opštinu, u sudove i druge javne ustavove kako mu se prohte. Mora da postoji neka osnovna kultura i moraju se razlikovati odlazak u kafić i odlazak u javnu instituciju - misli Đorđe, koga smo zatekli ispred Opštine Savski venac.

Većina sugrađana, međutim, nije oduševljena pogledima na modu lokalnih organa uprave, a oni koji su živeli u inostranstvu mahom tvrde da ovakvi propisi u Evropi nemaju pandan.

- Studirala sam u Italiji godinu dana i niti jednom nisam čula za bilo šta slično. Gledala sam ljude kako u državna nadleštva ulaze i u majicama bez rukava i u šortsevima i u papučama. I nisam primetila da su zbog toga manje efikasni nego u Srbiji - ironično je rekla takođe pristojno, ali nešto ležernije obučena Miljana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.