U školskim klupama u Srbiji i 350 dece migranata

Izvor: N1 televizija, 04.Sep.2018, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U školskim klupama u Srbiji i 350 dece migranata

U Srbiji 348 migranata pohađa 33 osnovne škole, a 81 đak beogradskih škola je u Centru za azil u Krnjači dobio rančeve i školski pribor koje su uručili komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić i sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda Slavko Gak.

Cucić je rekao da je Srbija jedina zemlja na zapadnoevropskoj ruti koja je od prošle godine uvela kao obavezno pohađanje osnovne škole i predškolske nastave za migrante.

"Ovoj deci >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << će od velikog značaja biti činjenica da nisu prekidali svoje obrazovanje. Vratili se kući, ostali ovde, otišli negde prema svetu gde žele, značiće im svaki dan koji provedu u školi", kazao je Cucić.

Cucić je dodao da oko 50 migranata ide u srednje škole, a od ove godine 40 dece biće uključeno u predškolski program.

Sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda Slavko Gak rekao je da je osam đaka prvaka migranata krenulo u školu.

"Fondacija Su Či nam je donirala rančeve i svu potrebnu opremu da bi oni bili integrisani što pre u školstvo Srbije i da se što pre adaptiraju na nove uslove u kojima su se zatekli ne svojom greškom", kazao je Gak i dodao da nijednom detetu na svetu ne sme da bude uskraćeno pravo na obrazovanje.

Pribor za školu svoj deci migrantima u Srbiji poklonila je budistička fondacija Su Či koja okuplja više od 30 miliona ljudi u 65 zemalja, a u Srbiji sprovodi donatorske akcije od 2015. godine.

U Srbiji trenutno boravi manje od 4.000 migranata, od kojih je 3.300 u prihvatnim centrima.

Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gak: Školski pribor za decu migrante

Izvor: Danas, 04.Sep.2018

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak obišao je danas decu migrante smeštenu u Centru za azil „Krnjača” koja su sa beogradskim školarcima krenula u školu i poželeo im srećan početak školske godine. Članak Gak: Školski pribor za decu migrante se pojavljuje prvo na...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.