U školama petina zaposlena na određeno

Izvor: Radio 021, 21.Avg.2015, 09:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U školama petina zaposlena na određeno

Čak petina zaposlenih u školama angažovana je na određeno vreme.

- Taj podatak, koji je izneo pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov, šokirao nas je, jer to znači da smo imali veliki broj slobodnih radnih mesta na koja su mogli da budu ubačeni tehnološki viškovi, ali su ih direktori krili i primali ljude na određeno. Verovatno da i sada ima direktora koji nisu prijavili slobodna radna mesta - izjavila je za Danas Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << radnika, nakon sastanka sa predstavnicima Ministarstva prosvete.

Ona ističe da su čelnici Ministarstva prosvete obećali da će se stati na put nezakonitom postupanju direktora škola tako što načelnici školskih uprava mogu da daju preporuku za njihovo razrešenje, ukoliko ne prijave realno stanje u školama. - Ako bar jedan direktor bude razrešen zbog toga što je radio loše, to će biti veliki pomak. Od ponedeljka će početi da radi komisija Ministarstva prosvete za praćenje angažovanja tehnoloških viškova, u kojoj su i predstavnici sindikata i ona će se baviti anomalijama na terenu - ističe Jankovićeva.

Ona dodaje da je školama prekjuče prosleđeno obaveštenje da do 26. avgusta dostave informacije o slobodnim radnim mestima i listu nastavnika koji su tehnološki višak.

- U Ministarstvu očekuju da preraspodela bude završena do 5. septembra, a mi ćemo biti zadovoljni ako se taj posao završi do kraja polugodišta. Spisak tehnoloških viškova još nije konačan, a on će sigurno biti još duži jer su doneti novi pravilnici o finansiranju osnovnih i srednjih škola. Još nismo radili detaljnu analizu, ali očekujemo da će biti problema u srednjim školama, jer je pravilnikom predviđeno da škole do 23 odeljenja nemaju pravo na pomoćnika direktora. Treba imati na umu da dve trećine škole u Srbiji ima do 24 odeljenja. Drugi problem će biti sa sekretarima u osnovnim školama, pošto će se i tu pojaviti viškovi - ukazuje Jankovićeva.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.