Izvor: Danas, 21.Avg.2015, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogućnost zloupotreba svedena na minimum

U osnovnim školama na neodređeno vreme zaposleno je oko 37.000 nastavnika, a na određeno čak 9.000, dok je među nenastavnim osobljem 20.000 na neodređeno, a 2.500 na određeno. U srednjim školama, na neodređeno vreme radi 20.000 nastavnika, a na određeno oko 3.500, a kada je reč o nenastavnom osoblju 7.500 je zaposleno na neodređeno, a oko 1.000 na određeno. Ovo su grubi podaci mereni punim normama, a ne pojedincima, kojih je svakako mnogo više u sistemu, izjavio je za Danas Milovan >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Šuvakov, pomoćnik ministra prosvete.

Među ljudima koji su primljeni na određeno, dodaje naš sagovornik, ima manji broj onih koji su na zamenama i slično i tim ljudima je posao zagarantovan do povratka na radno mesto onih koje menjaju.

Među ljudima koji su primljeni na određeno, dodaje naš sagovornik, ima manji broj onih koji su na zamenama i slično i tim ljudima je posao zagarantovan do povratka na radno mesto onih koje menjaju.

- Međutim, postoji veliki broj onih koji su primljeni na određeno i čekaju saglasnost vladine komisije za zapošljavanje. Njihov ugovor može da istekne kada se raspiše konkurs ili ako ta mesta popune tehnološki viškovi ili zaposleni koji nemaju punu normu. Očekujemo da će jedan broj zaposlenih na ovaj način ukrupniti normu - kaže Šuvakov.

On odbacuje kritike Slobodana Brajkovića, predsednika Sindikata radnika u prosveti Srbije, da će se broj ljudi na određeno još više povećati, jer direktori neće stići da do 1. septembra popune slobodna radna mesta, s obzirom da je rok za objavljivanje lista tehnoloških viškova i potreba pomeren na 26. avgust. Šuvakov se slaže da je to obiman posao, ali podseća da se svake godine radio od sredine avgusta i da ove godine direktori imaju dodatnu pomoć u vidu informacionog sistema, ali i zbog toga što će sve biti transparentno.

Komentarišući Brajkovićeve kritike što se na listama tehnoloških viškova ne nalaze imena zaposlenih, Šuvakov ukazuje da nijedan sindikat nije imao primedbe što Ministarstvo prosvete poštuje Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Mogućnost eventualnih zloupotreba da direktori među viškovima prikažu zaposlene na određeno vreme, prema mišljenju Šuvakova, svedena je na minimum, jer se svi podaci vrlo lako mogu proveriti u školama. On podseća da liste viškova i potreba moraju da potpišu direktor škole i predstavnik sindikata i da ih dostave školskim upravama, gde se arhiviraju u slučaju da neko pokrene sudski spor.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.