U prvom licu o užasima S. Koreje

Izvor: B92, 21.Avg.2013, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U prvom licu o užasima S. Koreje

Seul -- Dvoje bivših zatvorenika koji su prebegli iz Severne Koreje govorilo je o svojim iskustvima iz ozloglašenih zatvoreničkih kampova pred ekspertskom Komisijom UN.

Komisija zadužena za istragu zločina protiv čovečnosti, čiji je član i Sonja Biserko, tokom pet dana će u Seulu saslušati 30 pobeglih iz kampova.

"Majka naterana da ubije bebu, gladna deca naterana da jedu žive pacove i žabe, javna pogubljenja, mučenja, samo su neki od strašnih, ali redovnih slučajeva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kampovima", prenosi delove svedočenja "Indipendent".

Među prvim svedocima bio je 31-godišnji Šin Dong-Hjuk, koji je pobegao iz logora 2005. godine i koji je nedavno objavio svoje memoare. On je rođen i odrastao je u "Kampu 14", a naveo ja da je jedno od njegovih najranijih sećanja iz detinjstva javno pogubljenje.

Na drugoj strani, režim u Pjongjangu negira postojanje bilo kakvih zatvoreničkih logora.

Rad Komisije označava početak procesa u kome su prvi put optužbe o kršenju ljudskih prava u Severnoj Koreji stavljene pred jedno posebno formirano telo UN, iako se u Njujorku ranije o tome više puta raspravljalo. Rad Komisije trajaće do maja 2014. godine, a njen glavni zadatak je izrada temeljnog izveštaja koji će biti podnet u martu 2014. u UN.

U prvim svedočenjima pred Komisijom Dong-Hjuk je naveo da je morao da odaje informacije o svojoj majci i bratu kako bi sačuvao svoj život, kao i da je kasnije morao da gleda njihova pogubljenja. Naveo je i da je video kako je sedmogodišnja devojčica prebijena na smrt zbog krađe nekoliko zrna pšenice.

Drugi svedok 34-godišnja Ji Heon rekla je da su zatvorenici često morali da jedu usoljene žabe kako ne bi umrli od gladi, a posvedočila je i o slučaju kada je majka morala da ubije svoje dete.

"Čuvar je rekao toj ženi da okrene bebu naglavačke i da je stavi u posudu sa vodom. Majka je molila čuvara da ih poštedi, ali on je nastavio da je bije. Žena je na kraju uradila ono što je on tražio, beba je umrla, a bebina baka, koja je svoju ćerku nešto ranije i porodila, iznela je telo bez reči", rekla je ona.

"Indipendent" navodi da je u pet kampova za političke zatvorenike u Severnoj Koreji smešteno između 80.000 i 120.000 ljudi, pozivajući se na podatke iznete u "Beloj knjizi o ljudskim pravima", koju je izradio južnokorejski Institut nacionalnog ujedinjenja u Seulu.

"Mnogi tamo i skončaju zbog prisilnog rada, mučenja, degradirajućeg tretmana, slabe ishrane i nedostatka medicinske nege", navodi se u tom izveštaju.

List ističe i da, "iako je formiranje Komisije očigledno okasnelo", početak saslušanja stiže u nezgodnom trenutku jer su tek proteklih dana počeli da otopljavaju veoma zategnuti odnosi između Severne i Južne koreje.

Inače, eksperti smatraju da rad komisije neće imati konkretan efekat, pa je prvim saslušanjima prisustvovao mali broj ljudi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.