U ponoć 6. januara   počinje Božić

Izvor: Blic, 06.Jan.2010, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ponoć 6. januara počinje Božić

Najradosniji hrišćanski praznik Božić za Srbe i druge pravoslavne narode koji se drže starog julijanskog kalendara počinje u ponoć između 6. i 7. januara po sadašnjem računanju vremena.

Božićne svetkovine datiraju od polovine 4. veka i poreklo im je u Rimu. U najranijoj hrišćanskoj crkvi, prema starim spisima, rođenje Isusovo praznovano je retko i samo kod nekih hrišćanskih zajednica. Ustanovljenje Božića kao posebnog praznika na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << (325. god) je, kako tumače istoričari, više posledica trijumfa hrišćanske ideje o božanstvu Isusa Hrista, nego shvatanja o potrebi praznovanja njegovog rođendana, pošto su rani hrišćani bili protiv rođendanskog slavlja smatrajući ga paganskim običajem. Ostalo je, međutim, zabeleženo da je rana hrišćanska crkva na Istoku slavila Božić zajedno sa Bogojavljenjem i pre IV veka.

Promena datuma u praznovanju Božića na 25. decembar po starom, odnosno 7. januara po novom kalendaru, umesto 6. (19) januara kad se sada slavi samo Bogojavljenje, ima začetke još u trećem veku. Tako hrišćanski pisac tog doba Julije Afrikanac u svojoj hronologiji iz 221. godine određuje 25. decembar kao dan Hristovog rođenja, dok njegov savremenik Hipolit navodi sredu kao dan u koji se Isus rodio i to četvrte godine pre početka hrišćanske ere. Obojica su se u računanju rukovodila prolećnom ravnodnevicom kao danom stvaranja sveta i praznikom Blagovesti, kad je arhangel Gavrilo javio Devi Mariji da će bezgrešnim začećem roditi sina Božjeg, kao prirodni tok za rađanje deteta jer od Blagovesti do Božića prolazi devet meseci.

Postoji i verovanje da je slavljenje Božića 25. decembra, zamena za mnogobožački rimski praznik "Sunca koje se obnavlja” – "Dies natatis solis invicti” - koji je ustanovio car Aurelijan u trećem veku, u čast kulta Sunca, pošto od tog dana, prema paganskom verovanju, Sunce u prirodi dobija snagu i nadvlađuje noć. Praznovanje Božića 25. decembra počelo je u Rimu 354. godine i to nije bila raskošna svetkovina. Iz zapadne crkve ovaj datum praznovanja je, po zapisima svetog Jovana Zlatoustog, prešao u istočnu. On navodi da je dan Hristovog rođenja primljen na Istoku kao najsvečaniji praznik. U Carigradu je, pak, ovaj praznik arhiepiskop carigradski sveti Grigorije Nazijanzin proslavio 25. decembra, prvi put 379. godine, a pod njegovim uticajem on se širio dalje na Istoku.

Verovanja

Ako je na Božić oblačno - rodiće voće.

Ako na Božić ima mnogo snega, a po drveću inja - biće rodna godina.

Ako duva južni vetar, biće mršava godina sa boleštinama među ljudima. Ponegde žene uzmu neki ženski rad u ruke (pletivo, predivo,

šivenje itd.) i počnu malo da rade - da bi im išlo sve od ruke; muškarci prebrojavaju novac - da bi imali dosta novca sledeće godine.

Ko slavi 7. januara

Osim zapadnih hrišćana i mnoge pravoslavne crkve su već proslavile Božić 25. decembra jer su prihvatile gregorijansko računanje vremena. Poštujući stari julijanski kalendar, Božić će 7. januara proslaviti Ruska i Srpska pravoslavna crkva, Ruska zagranična crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta gora atoska u Grčkoj, ali i pravoslavni Eskimi i Indijanci na Aljasci.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.