U petak Vlada glasa o potpisivanju Temeljnog ugovora

Izvor: B92, 05.Jul.2022, 12:46

"U petak Vlada glasa o potpisivanju Temeljnog ugovora"

Crnogorski ministar poljoprivrede Vladimir Joković saopštio je danas da će se u petak na sednici Vlade Crne Gore glasati o potpisivanju Temeljnog ugovora.

Joković je kazao da poštuje Srpsku pravoslavnu crkvu i Mitropoliju crnogorsko primorsku, ali da vodi politku SNP-a, prenosi CdM.

“U petak će se na Vladi glasati o potpisivanju Temeljnog ugovora sa jedinom kanonskom crkvom u Crnoj Gori - SPC”, kazao je crnogorski ministar poljoprivrede i lider Socijalističke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << narodne partije (SNP) Vladimir Joković.

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je danas da Vlada ne treba da žuri sa odlukom o potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i poručio da svaka Vlada mora da sledi interese države.

Ðukanović je novinarima, nakon otvaranja manifestacije "Poslovni razgovori Crna Gora-San Marino", rekao da očekuje da Vlada na odgovoran način razmotri to pitanje i da na osnovu obavljenih procedura donese odluku koja će biti u interesu Crne Gore.

Odgovarajući na pitanje da li je za Demokratsku partiju socijalista (DPS) prihvatljiva aktuelna verzija ugovora, on je rekao da nije, i da su iz te stranke to već saopštili, prenosi RTCG.

"Ovu fazu razgovora doživljavam kao pripremnu. Treba razgovarati i o obimu inkluzije svim zainteresovanih strana u definisanju, ne najvažnijeg, ali aktuelnog pitanja. Verujem da će Vlada na odgovoran način razmotriti ta upozorenja", poručio je Ðukanović.

Na pitanje kako komentariše najavu o potpisivanju ugovora sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom (CPC), on je kazao da je to pozitivno.

"Svako ima pravo da formira versku zajednicu i svako ima pravo na ugovor sa državom", rekao je crnogorski predsednik.

U odgovoru na pitanje da li DPS može da uskrati podršku Vladi, rekao je da je njegova ranija izjava bila da Vlada treba da ima jasan prioritet, a to je obnova pregovaračkog procesa.

Drugi prioritet je, kako je naveo, pokušaj da se obnovi poljuljano poverenje investitora, jer je prošla Vlada urušila investicioni ambijent.

Prema rečima Ðukanovića, svaki pokušaj da se Crna Gora izmesti sa tog koloseka je loša namera.

"Moja poruka je da ne treba žuriti sa usvajanjem odluka, svaka žurba nosi opasnost tumačenja da se nešto želi prikriti od javnosti", istakao je Ðukanović.

Ocenio je da je važno da se uključe ljudi koji poznaju istorijski kontekst i pravo.

"Ovoliko publiciteta upućuje na inferiornost u odnosu na drugu stranu. Država je stariji partner u odnosu sa svakom verskom zajednicom, mi smo ti koji određujemo pravila. Svako mora da poštuje državu", poručio je on.

Takođe je poručio da ne želi danas da govori o tome šta je za DPS "crvena linija".

"Ono što je za nas crvena linija je da svaka vlada mora slediti državne interese Crne Gore. Ako neko to napušta, onda to nije ta agenda. Nadam se da do toga neće doći", naveo je Ðukanović.

Odgovarajući na pitanje da li oseća zadršku međunarodne zajednice kod tog pitanja, on je rekao da ne oseća, nego da zna.

"Imao sam sastanak sa ambasadorima prošle sedmice, oni su veoma eksplicitno postavili pitanje, da nam date dobre argumente za oktobarski izveštaj, da iskoristite šansu. Otvorila se ta šansa, a vi se bavite nečim drugim. Verujem da ćemo se svi dozvati odgovornosti koja se podrazumeva", naveo je Ðukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Joković: U petak vlada glasa o potpisivanju Temeljnog ugovora

Izvor: Blic, 05.Jul.2022

Crnogorski ministar poljoprivrede i lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković saopštio je danas da će se u petak na sednici Vlade Crne Gore glasati o potpisivanju Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) koja je, kako je rekao, jedina kanonska crkva u toj zemlji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.