U ovu crkvu u Srbiji mogu da stanu samo DVE OSOBE! Nalazi se na litici, a ako ste grešni PADATE U PONOR (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jan.2020, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ovu crkvu u Srbiji mogu da stanu samo DVE OSOBE! Nalazi se na litici, a ako ste grešni PADATE U PONOR (FOTO)

Crkvica Svetog Ilije malih je dimenzija, zidovi su okrečeni u belo, a na krovu koji je napravljen od tesanog kamena

U klisuri reke Moravice, na nadmorskoj visini od 660 metara i na strmoj steni nalazi se jedna od najmanjih crkvica u Srbiji. Do ove svetinje, sa koje se kao na dlanu vidi pola zapadne Srbije vodi samo jedna uska i kamenita staza, međutim i pored toga crkvu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Svetog Ilije na Gradini godišnje poseti nekoliko hiljada vernika. Postoji već nekoliko vekova i za vreme turske vladavine predstavljala je jedino mesto u tom kraju na kom se čuvalo srpstvo i vera u Boga.

- Srbija je robovala pod Turcima pet vekova, a za sve to vreme naš narod je uspeo da sačuva hrišćanstvo upravo moleći se u nepristupačnim crkvama, koje su odolevale neprijateljskoj ruci. Često se dešavalo da hajduci pred naletima Turuka, na rukama i konjima prenesu ostatke crkve sa jednog na drugo brdo i upravo zahvaljujući njihovoj snalažljivosti očuvana je vera - izjavila je etnolog Snežana Ašanin.

i dalje na mestu stoji nakrivljeni krst, uprkos svim vetrovima i gromovima. U unutrašnjost vode masivna hrastova vrata, a u ovu duhovnu kuću u isto vreme mogu ući samo dva vernika jer mesta više nema.

- To što je ova crkva izuzteno mala, ne umanjuje njenu vrednost. Njena simbolika i značaj su izuzetno veliki i isti kao što ga imaju veće religijske građevine. Ljudi su se tu molili Bogu za zdravlje i sreću svojih porodica u izuzetno teškim uslovima - naglasila je Snežana.

U njoj se tri puta godišnje održava bogosluženje na Bele poklade, Ilindan i Uskrsavanje kralja Krstitelja. Kada se strmom stazom stigne do svetinje, vernici bi trebalo tri puta da obiću oko crkve, a prema narodnim verovanjima onaj ko je grešan ne bi trebalo da se upusti u ovu avanturu, jer može pasti u ponor.

U samom podnožju crkvice nalazi se arheološka iskopina Kula Gradina koja datira još iz 13. veka, a predstavljala je i vojno utvrđenje jer zbog svog geografskog položaja nije bila lak plen neprijatelju.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Sačuvala je srpstvo i veru u Boga: Vekovima odolevala neprijateljskoj ruci FOTO

Izvor: B92, 12.Jan.2020, 17:40

U klisuri reke Moravice, na nadmorskoj visini od 660 metara i na strmoj steni nalazi se jedna od najmanjih crkvica u Srbiji...Do ove svetinje, sa koje se kao na dlanu vidi pola Zapadne Srbije vodi samo jedna uska i kamena staza, međutim i pored toga crkvu Svetog Ilije na Gradini godišnje poseti nekoliko...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.