Izvor: Nezavisne Novine, 05.Maj.2018, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U njemačkom gradu Trir otkriven spomenik Karlu Marksu

U njemačkom gradu Triru danas je otkriven spomenik Karlu Marksu, a bronzana statua viša od pet metara poklon je Kine za obilježavanje 200 godina od rođenja osnivača komunizma.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su brojni građani koji su nosili transparente "Dole kapitalizam" i "Otac svih diktatora".

Marks je prvih 17 godina života proveo u Triru, gradiću na rijeci Mozeli na zapadu Njemačke.

Mnogi Nijemci smatraju da su poslijeratne podjele Njemačke >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << i podizanje Berlinskog zida rezultat Marksovih ideja, a gradonačelnik Trira Volfram Libe ističe da treba priznati istorijske kontroverze.

"U Njemačkoj iznova imamo situaciju sa teškim, komplikovanim istorijskim ličnostima koje želimo da skrijemo u šumi. Dovođenje Karla Marksa u grad bio je svjestan čin i ne želimo da ga skrivamo", istakao je Libe.

Gradska skupština izjasnila se u martu prošle godine sa 42 glasa "za" i sedam "protiv" da se prihvati poklon kineskih vlasti.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.