U maju Srbija spremna za upitnik EK

Izvor: Politika, 23.Apr.2010, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U maju Srbija spremna za upitnik EK

„Srbija se sprema za upitnik Evropske komisijem, a naš interni dogovor je da pokušamo da napravimo presek i budemo spremni u maju”, kaže Milica Delević, direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije.

Takav načelni stav je zauzet jer u junu Savet ministara treba da odlučuje o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, posle izveštaja Serža Bramerca, glavnog tužioca Haškog tribunala.

„Nema formalnih uslova koje treba zadovoljiti, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na nama je da ulažemo trud na ispunjavanju kriterijuma i pokažemo sposobnost nošenja sa problemima koji proizilaze iz procesa evropskih integracija, svesni da to stvara klimu u kojoj je pozitivna odluka o svakom napredovanju Srbije u procesu evropskih integracija izvesnija”, kaže Delevićeva za „Politiku”.

Rad na pripremi odgovora za upitnik, za koji još nije poznato kada će tačno stići, sigurno će se dobro isplatiti, smatra Delević. Srbija se na taj način, kako objašnjava naša sagovornica, sprema ne samo za ono što će doći kad joj EK uputi pitanja, već i da te odgovore iskoristi za godišnji izveštaj, koji komisija objavljuje u novembru. „Svaki input koji Vlada Srbije da predstavlja značajan deo u posmatranja napretka u prošloj godini, a koji komisija ocenjuje u izveštaju o napretku”, ističe Delevićeva.

Srbija sada priprema odgovore na svoj upitnik na osnovu upitnika koje su svojevremeno dobijali njeni susedi, računajući da će joj stići slična pitanja, ali svesna i da pitanja koja EK šalje zemljama koje traže status kandidata odražavaju specifičnosti te zemlje.

B. Čpajak

[objavljeno: 23/04/2010]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Delević: U maju spremni za upitnik Evropske komisije

Izvor: SrbijaNet.rs, 24.Apr.2010, 01:24

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da se Srbija sprema za upitnik Evropske komisije (EK), navodeći da je "naš interni dogovor da pokušamo da napravimo presek i budemo spremni u maju". Takav načelni stav je zauzet jer

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Srbija se sprema za upitnik EK

Izvor: Vesti-online.com, 24.Apr.2010

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da se Srbija sprema za upitnik Evropske komisije (EK), navodeći da je "naš interni dogovor da pokušamo da napravimo presek i budemo spremni u maju"...Takav načelni stav je zauzet jer u junu Savet ministara treba...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.