U eksploziji bombe na jugu Avganistana poginulo 11 civila

Izvor: Blic, 31.Okt.2012, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U eksploziji bombe na jugu Avganistana poginulo 11 civila

Kabul - U eksploziji dve bombe postavljene pored puta u distriktu Musa Kala u provinciji Helmand, na jugu Avganistana, poginulo je 11 civila, među kojima sedam žena i troje dece, saopštili su avganistanski zvaničnici.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i lokalni zvaničnici su rekli da je u eksplozijama takođe ranjeno šest civila, uglavnom žena i dece, i da su za napad odgovorni talibani.

- Bomba postavljena pored puta jutros je oko devet sati raznela civilni kamion >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kada je poginulo 10 osoba, medju kojima je bilo sedam mladih žena i troje dece - kazao je za AFP portparol provincijske vlade Farid Ahmed Farang.

Nekoliko sati kasnije eksplodirala je druga bomba koja je uništila civilni motocikl a poginuo je jedan muškarac, ranjena jedna žena i troje dece, svi članovi iste porodice, rekao je Farang.

U saopštenju iz kancelarije guvernera Helmanda potvrdjeni su podaci o žrtvama i za napad su optuženi "neprijatelji Avganistana", termin koji vlasti u Kabulu upotrebljavaju za talibanske pobunjenike koji se već 11 godina bore protiv vlade u Kabulu i NATO koji je podržava.

Prema podacima UN, tokom prvih šest meseci ove godine poginulo je 1.145 civila, a smatra se da su za 80 odsto tih smrtnih slučajeva odgovorni pobunjenici. Više od polovine tih pogibija uzrokovale su bombe postavljene pored puta.

UN navode da je prošle godine poginuo 3.021 civil, što je rekodni broj od početka rata u Avganistanu 2001, a ove godine su oko 30 odsto žrtava bile žene i deca. Većina njih su bile žrtve bombi postavljenih pored puta.

Povezane vesti: Petoro mrtvih u samoubilačkom napadu u Avganistanu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U dva napada najmanje 11 poginulih u Avganistanu

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Okt.2012

KABUL - Najmanje 11 lica, od kojih sedam žena i troje djece poginulo je danas od eksplozije dvije bombe postavljene pored puta u provinciji Helmand, na jugu Avganistana, saopštili su avganistanski zvaničnici.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.