U budžetu za 2016. poljoprivreda na gubitku, kultura će izvisiti

Izvor: Radio 021, 30.Nov.2015, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U budžetu za 2016. poljoprivreda na gubitku, kultura će izvisiti

Budžet za 2016. godinu bi, prema najavama, trebalo da stigne u Skupštinu do utorka, a prema nezvaničnim saznanjima budžet je sedam odsto veći od ovogodišnjeg.

U budžetu su uvećani iznosi za subvencije, a za njih je predviđeno 86 milijardi dinara svih građana Srbije, zbog čega se ponovo otvara pitanje svrsishodnosti državnih dotacija.

Među onima kojima će se i dalje pomagati iz državne kase ostaju Železnice sa subvencijama na nivou prošlogodišnjih uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << dodatnih osam milijardi za učešće u ruskom kreditu i radovima na Žeželjevom mostu.

A pošto spajanje Koridora i Puteva još nije realizovano, subvencije putarima i ove godine idu u dve kolone - više od šest milijardi Putevima i još 1,26 milijardi Koridorima. Vlada će dotirati i Resavicu sa skoro 4,5 milijarde, a tek nešto manje od toga završiće u javnim servisima.

Rastu i subvencije privredi, dok je poljoprivreda blago na gubitku u odnosu na ovu godinu.

Sudeći prema rastu subvencija turizam je jedan od prioriteta za Vladu u 2016. godini dok će ponovo izvisiti kultura.

U Vladi još ne žele da govore o konkretnim ciframa dok ih konačno ne aminuje ministar finansija, ali su uvereni da su subvencije, posebno privredi, nužne.

Na listi subvencionisanih manje je javnih preduzeća nego prethodnih godina, u skladu sa dogovorom sa MMF-om i Svetskom bankom. To međutim, ne mora da znači da pomoći za ostale neće biti.

"Postoje različiti modeli. Videli smo kako je "Železara" ove godine bila bez sredstava, bez dotacija iz budžeta, ali je zato prethodne godine u decembru isplaćen čitav iznos koji bi inače bio potrošen za njeno sufinansiranje...Znači različita finansijska gimnastika postoji i u okviru budžeta samo ono što je jako važno to je da moraju da se poštuju ti dogovori sa međunarodnim finansijskim organizacijama", kaže Radojka Nikolić, iz magazina Biznis.

Subvencije koje se izdvajaju od novca svih građana Srbije, idu i prema onima među nama kojima je najpotrebniji. Više od milijardu i po dinara iz državne kase pomoći će najugroženijim građanima da u 2016. godini jeftinije plaćaju struju.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.