U beogradskoj sinagogi pomen za žrtve iz Pitsburga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2018, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U beogradskoj sinagogi pomen za žrtve iz Pitsburga

U sinagogi Sukat Šalom u Beogradu večeras je održan pomen žrtvama nedavnog napada na sinagogu "Drvo života" u Pitsburgu u kome je ubijeno 11 osoba.

Pomenu su, između ostalih, prisustvovali ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot, ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif i predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić.

"Šta reći u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ovakvom času? Nema reči koje mogu opisati naš bol, patnju, niti naš stid zbog onog što je čovek, ljudsko biće, u stanju da učini", rekao je Skot.

Podsetio je da je u napadu u sinagogi "Drvo života" u Pitsburgu ubijeno 11 osoba, a da je ranjeno još šestoro, od čega četiri policajca.

"Taj nečovek, zver, bio je vođen mržnjom, neznanjem i netolerancijom. Za sve nas bio je to grubi podsetnik da se u nekim mestima Amerike još uvek može naći senka antisemitizma, baš kao i drugde u svetu. Sve ovo nas tera da se zagledamo u sopstvenu dušu i dušu našeg naroda jer ne može biti stvarne pravde niti stvarnog mira sve dok čovek ili žena mogu biti progonjeni zbog toga ko su ili na koji se način mole", istakao je Skot i dodao:

"Nadamo se da ćemo se u ovom mračnom času iznova zavetovati da poštujemo jedni druge, da volimo bližnje i da se zajedno sa svim pripadnicima različitih nacija, rasa i vera ponovo posvetimo traženju mira i sloge".

Ambasador je zahvalio predstavnicima Vlade Srbije, Grada Beograda i jevrejske zajednice Beograda na gestu solidarnosti sa Pitsburgom i narodom SAD-a u ovom, dodao je, bolnom času.

Prisutnima se obratio i istaknuti član Jevrejske opštine Beograd Avram Izrael koji je rekao da je žrtva napada u sinagogi u Pitsburgu bila i 97 godina stara Nona Rose koja je, kako je dodao, preživela Holokaust, ali ne i ubicu.

"Danas je Beograd Pitsburg. Danas je Beograd svet. Danas se Beograd pridružio metropolama širom sveta u tuzi, bolu i iskrenom saosećanju sa porodicama žrtava. Ne znamo šta će biti sutra, prekosutra. Imamo samo veru u budućnost čoveka, ali jedno znamo, ako je ikada bilo doba kada Jevreji treba da istraju - to je ovo doba", rekao je on.

U pucnjavi u sinagogi u Pitsburgu u subotu ubijeno je 11 osoba.

Napadač Robert Bauers (46) je uleteo u sinagogu i otvorio vatru uz povike "svi Jevreji moraju da umru".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U sinagogi u Beogradu pomen žrtvama napada u Pitsburgu

Izvor: N1 televizija, 31.Okt.2018

U sinagogi Sukat Šalom u Beogradu održan je mazkir (pomen) žrtvama napada na sinagogu "Drvo Života" u Pitsburgu u Americi...Tamo je u subotu naoružana osoba ušla je u sinagogu i ubila 11 ljudi. Jevrejska zajednica u srpskoj prestonici je odala poštu stradalima u napadu u SAD...Molitvi je prisustvovao...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.