U aprilu onlajn sastanak privrednika Srbije i Portugala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Mar.2021, 14:24

U aprilu onlajn sastanak privrednika Srbije i Portugala

Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa ambasadom Portugala organizovaće u aprilu veliki onlajn susret privrednika Srbije i regiona sa privrednicima Portugala, dogovoreno je danas na sastanku predsednika PKS Marka Čadeža sa ambasadorkom Portugala u Srbiji Marijom Viržinijom da Silva Pina.

Tema razgovora bila je unapređenje privredne saradnje dve zemlje a razgovarano je i o potpisivanju sporazuma o izbegavanju dvostrukog oporezivanj, saopštila je PKS.

Čadež >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je posle sastanka izjavio da jedni o drugima ne znamo dovoljno pa ni privredni odnosi nisu onakvi kakvi bi mogli da budu.

"Planiramo sektorski i jasno definisan onlajn susret privrednika iz Srbije i regiona sa privrednicima iz Portugala. Razgovaraćemo o saradnji u oblasti IT, obnovljivih izvora energije u čemu je Portugal vrlo uspešan, o saradnji u prehrambenoj industriji i poljoprivredi. Želimo da dobijemo tačan i jasan pregled oblasti u kojima možemo da sarađujemo“, rekao je on posle sastanka u Privrednoj komori Srbije.

Susret privrednika biće uvod u planiranu posetu državnog sekretara Portugala, koji bi u Srbiju doveo i veliku ekonomsku delegaciju s ciljem unapređenja ekonomske saradnje.

Ambasadorka Portugala, zemlje koja je u januaru započela šestomesečno predsedavanje EU, pozvala je srpska inovativna preduzeća iz oblasti turizma da se prijave na objavljeni konkurs za startape Instituta obrazovanja i nauke iz Lisabona (ISEC).

Portugal je zainteresovan za unapređenje saradnje u oblasti turizma dve zemlje i ulaganje u kapacitete na našim prirodnim jezerima, i za saradnju Beograda i Lisabona kao city break destinacija, navodi se u saopštenju.

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Portugala prošle godine iznosila je 77,5 miliona evra što je povećanje od 7,8 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Vrednost izvoza Srbije iznosi 22,7 miliona evra, što je od 23,4 odsto više u odnosu na 2019. godinu, a vodeći izvozni proizvodi su delovi i pribor mašina, hartija i karton premazani plastikom, spoljne pneumatske gume i preparati za pranje i čišćenje.

Više od hiljadu domaćih privrednih subjekata ostvarilo je spoljnotrgovinsku robnu razmenu sa Portugalom, a u Srbiji posluje 14 kompanija sa većinskim portugalskim kapitalom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.