U aprilu Sporazum za obnovu pruge Valjevo-Vrbnica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2020, 18:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U aprilu Sporazum za obnovu pruge Valjevo-Vrbnica

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će u aprilu sa Ruskim železnicama biti potpisan Sporazum o rekonstrukciji pruge od Valjeva do Vrbnice i izrazila nadu će tada biti obeležen i početak izgradnje Jedinstvenog dispečerskog centra u Makišu.

Mihajlović je nakon sastanka sa predstavnicima Ruskih železnica u Beogradu kazala da se u aprilu očekuje dolazak generalnog direktora Ruskih železnica, čime će biti označen >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nastavak saradnje u rekonstrukciji srpskih pruga.

"Rusija je naš partner i prijatelj, a Ruske železnice, kao jedna od najboljih kompanija na svetu, trenutno izvode radove na najtežem projektu u Srbiji, pa i u ovom delu Evrope, a to je brza pruga između Beograda i Budimpešte, kojom ćemo 2021. godine od Beograda do Novog Sada da idemo brzinom 200 kilometara na sat", rekla je Mihajlović novinarima.

Kaže da je ponosna što na tom projektu Ruske železnice rade zajedno sa srpskim kompanijama, projektantima i inženjerima, dodajući da su oni puno naučili.

Mihajlović navodi da su na današnjem sastanku razgovarali i o novim projektima koje će biti započeti u narednom periodu, a jedan od tih, navodi, jeste rekonstrukcija Barske pruge.

"Mi smo upravo sa Ruskim železnicama završili 77 kilometara od Beograda do Resnika rekonstrukciju pruge, a sada ćemo, nadam se, kada nas poseti predsednik Ruskih železnica u aprilu potpisati Sporazum o rekonstrukciji pruge od Valjeva do Vrbnice, odnosno, do granice sa Crnom Gorom", navela je Mihajlović.

Ističe da je drugi projekat o kojem su govorili izgradnja dispečerskog centra i izrazila nadu, da će, takođe u aprilu, biti obeležen početak radova na izgradnji tog centra.

"To znači da ćemo uz ovu modernu prugu koju radimo, imati i jedan dispečerski centar kakav ima Moskva", ukazala je Mihajlović.

Ona je navela i da Ruske železnice razmišljaju da u Srbiji imaju jednu zajedničku kompaniju za lokomotive koje će raditi na gas.

"To je velika stvar ne samo u smislu znanja i svega onoga što naši ljudi uče od ruskih kolega, već je to i značajno pitanje za naš privredni razvoj", istakala je Mihajlović.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko kazao je da se realizacija projekata na kojima rade Ruske železnice odvija neprekidno i dodao da nijedan veći problem ne predstavlja prepreku za njihovu realizaciju.

Bocan Harčenko je naglasio i da se izgradnja infrastrukture poklapa sa putem Srbije ka evropskoj integraciji.

Istakao je i da su projekti Ruskih železnica uvek pod kontrolom predsednika Rusije Vladimira Putina i dodao da će se saradnja između dve zemlje u razvoju infratrukture nastaviti.

Ambasador je zahvalio ministarki Mihajlović i celom njenom ministarstvu na saradnji i podršci koju daju Ruskim železnicama, te dodao da je to razlog dobre implementacije projekata.

Prvi zamenik generalnog direktora Ruskih železnica Sergej Pavlov kazao je da se rekonstrukcija pruge od Stare Pazove do Novog Sada izvodi redovno i po ugovorenoj dinamici, bez obzira, dodaje, na probleme koji postoje.

Prema njegovim rečima, ti problemi se rešavaju za jednim stolom i pod stalnom kontrolom vlada Srbije i Rusije.

Ukazao je i da srpski i ruski inženjeri tesno saradnju, dele znanja i ističe da je na gradilištima zaposleno 1.500 ljudi.

Pavlov ističe i da su Ruske železnice društveno odgovorna kompanija koja vodi računa o okolini u kojoj posluje, te navodi da učestvuju u humanitarnom radu i najavio da će uskoro završiti renoviranje jedne škole u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Mihajlović: Umesto na dizel, pravićemo lokomotive na gas

Izvor: RTS, 13.Feb.2020

Ruska kompanija RŽD razmatra predlog da u Srbiji napravi zajedničku kompaniju za lokomotive na gas, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović, koja se sastala sa predstavnicima te kompanije. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.