U Zemunu otkrivena bista kraljice Marije Karađorđević

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Nov.2019, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Zemunu otkrivena bista kraljice Marije Karađorđević

Bista kraljice Marije Karađorđević, koja je bila poznata po dobrotvornom radu i pomoći srpskom narodu, otkrivena je danas ispred zgrade Regionalnog centra za talente iz prirodnih i tehničkih nauka u Zemunu, gde se nekada nalazio Dečji dom kraljice Marije.

Na tom mestu postojala je bista koja je nestala posle Drugog svetskog rata, a nova bista, koja je umetnički rad akademskog vajara Miloša Komada, otkrivena je povodom stogodišnjice osnivanja Dečijeg doma, na Dan opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Zemun i dan kada je 1923. godine kraljica Marija primila pokroviteljstvo nad Domom.

Bistu su svečano otkrili zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik opštine Zemun Dejan Matić i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković.

Vesić je rekao da kraljica Marija spada u najčasnije ljude naše istorije za koje je u javnosti vladalo nepodeljeno mišljenje podrške jer je ona, kako je dodao, to svojim životom zaslužila.

"Tačno na današnji dan 1923. godine ona je, kao supruga vladara Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, preuzela brigu o ovom objektu, koji je tada bio Dom za nezbrinutu decu", podsetio je Vesić.

Naveo je da je kraljica Marija za svog života u Beogradu uradila mnogo dobrotvornih projekata i dodao da mnoge zgrade koje je finansirala i čiji je bila pokrovitelj i danas postoje u Beogradu.

Vesić je podsetio i da je kraljica Marija tokom Drugog svetskog rata poslala stotine hiljada paketa pomoći jugoslovenskim zarobljenicima iz Engleske.

"Na svim paketima se potpisivala kao Marija K. Đorđević kako Nemci ne bi saznali da pakete šalje kraljice i kako ih ne bi zaustavili", rekao je Vesić i dodao da je kraljica Marija, osim što je bila poznata po dobrotvornom radu, bila i prva žena reli vozač u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji.

Kraljica Marija je, istakao je zamenik gradonačelnika, bila progresivna vladarka koja je bila veoma posvećena svom poslu.

"Ako neko zaslužuje da ga se sa ponosom sećamo, onda to zaslužuje ona", dodao je Vesić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkrivena bista KRALJICE MARIJE. Vesić: Jedna od najčasnijih ličnosti srpske istorije

Izvor: Blic, 05.Nov.2019

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić otkrio je danas, ispred Reginalnog centra za talente u Zemunu, bistu kraljice Marije. Ovom svečanom činu u Ulici cara Dušana 57 prisustvovali su potpredsednica Skupštine grada Andrea Radulović, član Gradskog veća Gavrilo Kovačević, gradski sekretar za kulturu...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.