Najnovije vesti
Vesti Beograd
Otkrivena bista KRALJICE MARIJE. Vesić: Jedna od najčasnijih ličnosti srpske istorije

Otkrivena bista KRALJICE MARIJE. Vesić: Jedna od najčasnijih ličnosti srpske istorije

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić otkrio je danas, ispred Reginalnog centra za talente u Zemunu, bistu kraljice Marije. Ovom svečanom činu u Ulici cara Dušana 57 prisustvovali su potpredsednica Skupštine grada Andrea Radulović, član Gradskog veća Gavrilo Kovačević, gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković, predsednik opštine Zemun Dejan Matić i njegov zamenik Damir Kovačević.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
kraljica marija Foto: Beoinfo / Promo
kraljica marija

Nakon otkrivanja biste, koja je rad vajara Miloša Komada, Goran Vesić je naglasio da kraljica Marija predstavlja jednu od najčasnijih ličnosti srpske istorije koja u našoj javnosti uživa neosporni ugled.

– Tačno na današnji dan 1923. godine, ona je kao supruga vladara Kraljevine SHS preuzela brigu o ovom objektu koji je tada bio dom za nezbrinutu decu. Za svog života ona je uradila mnogo dobrotvornih projekata, a mnoge od zgrada koje je ona finansirala ili im bila pokrovitelj i danas postoje u Beogradu, poput stare zgrade RTS-a u Aberdarevoj, današnja Dečja klinika u Tiršovoj, onkologija i druge. Kraljica Marija tokom Drugog svetskog rata poslala je iz Engleske i stotine paketa pomoći jugoslovenskim zarobljenicima, potpisujući se kao Marija K. Đorđević, kako Nemci ne bi saznali da je u pitanju kraljica – kazao je Vesić.

Foto: Beoinfo / Promo

On je podsetio da je kraljica Marija bila i prvi reli vozač u Jugoslaviji i da je njen rekord koji je postavila u brdskoj trci Avala-Beograd ostao sve do pedesetih godina prošlog veka.

– Ona je bila progresivna vladarka, posvećena svom poslu i ako neko zaslužuje da ga se sa ponosom sećamo onda to svakako zaslužuje kraljica Marija. Zato mi je danas veoma drago što smo postavili njenu bistu, na mesto stare koja je sa ovog mesta uklonjena posle Drugog svetskog rata. Mislim da kao društvo treba da uradimo mnogo više kako bismo se sećali te divne žene koja je zaista mnogo uradila za razvoj našeg društva, donevši mnoge napredne institucije u svoje vreme. Tiršova i onkologija u njeno vreme bile su jedne od najmodernijih bolnica, zahvaljujući njenoj brizi i zato što se trudila da pokrene važne društvene procese – istakao je Goran Vesić.

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković pojasnila je da je objekat današnjeg Centra za mlade talente u Zemunu nekada bio Dom za siročad kraljice Marije i da je, zahvaljujući naporu zaposlenih u Zavodu urađen veliki napor da se bista kraljice Marije vrati na mesto koje joj pripada.

Pročitajte još

– Nismo uspeli da nađemo originalnu skulpturu, i zato smo se odlučili da akademskom vajaru Milošu Komadu poverimo vajanje novog izraza kraljice Marije koji će od sada krasiti ovu instituciju. Nadam se da smo time ispravili istorijsku nepravdu koja je postojala od 1945, i da će to biti naš doprinos da spomenici kulture budu onakvi kakvi zaslužuju da izgledaju – kazala je Vučković.