Izvor: B92, 09.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U ZAGREBU SAHRANJEN NOVINAR BOZIDAR KNEZEVIC

Zagreb -- Na zagrebackom groblju "Mirogoj" u petak je sahranjen autor filma "Oluja nad Krajinom", zagrebacki novinar Bozidar Knezevic, koji je poginuo pre 3 dana u saobracajnoj nesreci u Lici, javlja iz Zagreba za B92 Nada Starijas. Od tragicno preminulog Knezevica oprostili su se mnogobrojni prijatelji, saradnici i novinari. Oprostajni govor odrzao je novinar Drago Pilsel, predsednik Foruma 21, udruzenja novinara elektronskih medija, koji je naglasio da je Knezevic bio svestan mrznje koja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je je prisutna u hrvatskom drustvu, ali je ipak imao hrabrosti da snimi film kojim je prikazao barem deo onog sto se dogadjalo u ratu u Hrvatskoj, a sto su mu mnogi zamerili. Film "Oluja nad Krajinom" izazvao je burne reakcije u hrvatskoj javnosti i ostre osude proustaske desnice, koja je smatrala da je Knezevicev film doveo u pitanje mit o Domovinskom ratu. Pilsel je zamerio i hrvatskoj televiziji, ciji je Knezevic bio dugogodisnji novinar, sto nije imala hrabrosti da film prikaze na vreme, vec je to uradila s velikim zakasnjenjem.

Smrt je Bozidara Knezevica zatekla u trenutku kada je pripremao svoj drugi dokumentarni film pod radnim naslovom "Govor mrznje" u kome je zeleo da prikaze ponasanje vecine medija u vreme rata. Film ce dovrsiti reziser i producent "Oluje nad Krajinom" Nenad Puhovski, kome od prikazivanja pomenutog filma, kao i pokojnom Knezevicu, stizu brojne pretnje.Tako su se, medju ostalim, u cetvrtak uvece, na zgradi Hrvatske akademije znanosti i umetnosti pojavili plakati s natpisom "Mesicu, kada ces se izviniti Hrvatima zbog Nenada Puhovskog". To je posebno pogodilo pripadnike jevrejske zajednice u Hrvatskoj, jer se ta poruka moze shvatiti i kao negativna aluzija na nedavno izvinjenje predsednika Mesica Jevrejima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.