U VLADU SA KNEŽEVIĆEM I MANDIĆEM? Formiranje vlasti bez Mila i Dritana

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jul.2023, 08:26

U VLADU SA KNEŽEVIĆEM I MANDIĆEM? Formiranje vlasti bez Mila i Dritana

Lider PES-a danas će razgovarati s predstavnicima ZBCG-a i Demokrata.

Koaliciji Za budućnost Crne Gore (ZBCG) nije sporan predlog principa Pokreta Evropa sad (PES) za formiranje nove vlade, ali u ZBCG-u smatraju da kod drugih političkih aktera nema volje da taj savez uključe u buduću izvršnu vlast.

To je Vijestima rekao izvor iz ZBCG-a, navodeći da njihovoj koaliciji načela za konstituisanje vlade nisu problematična, budući da su predlagali uvođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << moratorijuma na pitanja koja dele javnost. Međutim, sagovornik tvrdi da je sporno to što njihov savez nije bio uključen u neformalne pregovore o uspostavljanju vlasti, koji su se vodili mesec dana, i što kod partija i koalicija koje su učestvovale u tome navodno nije bilo želje da ZBCG bude u vladi.

Na tom fonu je i jučerašnja ironična poruka nosioca liste ZBCG-a Milana Kneževića, da "sve ide u dobrom pravcu" i da su u pregovorima dobili "boćarski savez, izdavanje ležaljki u Valdanosu, obilježavanje igrališta za Lješanske igre...".

Međutim, izvori Vijesti tvrde da ipak nije isključena mogućnost da ZBCG uđe u vladu, iako se tome protive međunarodni saveznici Crne Gore, poručuju da im koalicija koju predvode Knežević i Andrija Mandić - nije partner.

Vijestima je iz PES-a nezvanično rečeno da koalicija ZBCG nikada nije bila "otpisana", kao i da je "zatezanje" Bošnjačke stranke (BS) u pregovorima nešto što tom savezu ide naruku.

PES će danas otpočeti zvanične razgovore s potencijalnim partnerima, među kojima je i ZBCG, od kojih očekuje da se prvo izjasne o principima koji su im upućeni. Taj pokret je juče svima osim Demokratskoj partiji socijalista (DPS) i Građanskom pokretu (GP) URA poslao predlog deset principa za formiranje budućeg kabineta, u kojima se, između ostalog, zagovara stvaranje vlade proporcionalno izbornom rezultatu, sprovođenje ekonomskog programa Evropa sad 2.0, jednake šanse prilikom izbora na funkcije.

Čelnik Ujedinjene Crne Gore, Goran Danilović, izjavio je juče da ta partija do sada nije razgovarala s Pokretom Evropa sad (PES) o pozicijama u vladi.

- Ni nećemo to raditi dok ne bude jasno ko će sve biti u vladajućoj koaliciji. Redosled poteza za nas je jasan i nećemo se pogađati. Prvo, da vidimo ko je unutra, a ko nije, koliko mandata ima većina, koji su ciljevi i zadaci vlade, šta su prioriteti - napisao je on na svom Fejsbuk nalogu.

Danilović je naveo da Ujedinjena neće podržati da bilo koja stranka "dobije više u vladi nego joj pripada po izbornom rezultatu".

- Ako neko misli da je upravo zbog toga idealna većina od 41, mora znati da uz našu podršku jagme biti neće. Nećemo podržati da u većini manjoj od 48 mandata koalicija oko PES-a ima manje od 51 odsto - poručio je.

Prema nezvaničnim informacijama "Vijesti," Ujedinjena Crna Gora je zagovornik da partije bivšeg Demokratskog fronta budu deo vlade. 

Lider SNP-a, Vladimir Joković, izjavio je juče Vijestima da će se ta partija o principima PES-a izjasniti kad ih dobije. Navodi da je SNP ozbiljna stranka koja želi ozbiljno da razgovara i da nije dobar početak ako se razgovara s nekim drugima i ako im se nešto nudi bez razgovora s ostalima.

- Za nas je potpuno neobavezujuće to što se neko dogovara mimo onih koji će činiti vladu. Ako mogu bez SNP-a, to je legitimno. Ako će SNP biti učesnik te vlade, naravno da će od početka tražiti da se razgovara o svemu. Nemamo nikakav zahtjev. Želimo da svi oni koji će činiti vladu sjednu za sto i da svi imamo potpuno ravnopravan tretman, da vidimo šta ta vlada želi da isporuči građanima, da vidimo šta su prioriteti i program te vlade, pa da onda vidimo personalna rješenja u njoj - istakao je Joković.

SNP-u bi, kako su Vijesti ranije objavile, moglo da pripadne Ministarstvo sporta, ali su oni, prema nezvaničnim informacijama, zainteresovani za dva resora.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preokret u pregovorima o formiranju nove crnogorske vlade

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jul.2023

Lider Pokreta Evropa sad (PES) Milojko Spajić održaće danas konsultacije o formiranju nove vlade sa koalicijom Za budućnost Crne Gore (ZBCG) koju čine bivši članovi Demokratskog fronta, koji su bliski srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.