U Trstu negodovanje zbog odluke vlasti: Zaražene iz staračkih domova premeštaju na brod

Izvor: B92, 10.Maj.2020, 11:45

U Trstu negodovanje zbog odluke vlasti: Zaražene iz staračkih domova premeštaju na brod

Trst -- Lokalne vlasti Severne italijanske regije, čiji je centar Trst, odlučile su da sve zaražene iz staračkih domova smeste na brod koji su iznajmili.

Taj brod će biti usidren u tršžanskoj luci.

U ovoj regiji je zabeležen manji broj zarazenih i preminulih od kovida-19, a među najbrojnijim su stariji koji su bili smesetni u staračkim domovima, (samo u Trstu ih je oko 4000) koji se raširio i među sanitarnim osobljem, a sve do sada, prema pisanju medija, zarazeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su ostali su gde su i bili, kako bi se situacija drzala pod kontrolom, ali sada su odlučili da ih smeste na brod.

"Manifesto" otkriva da to čak i nije brod, već trajekt koji tek treba prilagoditi za smeštaj starih osoba zaraznih koronavirusom, a Tršćani su ovu odluku osudili kao "sramotnu i skandaloznu".

Odluka je, prema pisanju medija, dvostruko loša. Prvo, jer se planira da se stari i bolesni smeste u male brodske kabine, a tek treba da se obezbedi osoblje koje će se o njima brinuti uz odgovarajuće mere zaštite, i drugo jer se, bacaju u vetar milioni evra.

Lokalni starački domovi koji su ovde brojni, , kao i vlasnici hotela već su nudili da se, uz dnevnu nadoknadu do 60 evra, pacijenti smeste u već postojeće kapacitete, ali su vlasti ove regije odlučile da ih smeste na brod karantin.

Brod koji je tek treba da stigne u Tršćansku luku biće iznajmljen za milion i 200 hiljada evra mesečno, a planira se da se bolesni na brodu karantinu zadrže najmanje narednih šest meseci.

Trst je grad starih ljudi i jedan od najstarijih u proseku u Italiji, a severne regije takođe u samom vrhu.

Inacč Italija je u samom vrhu u svetu, posle Japana, po prosečnoj starosti stanovništva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.