U Srbiji ukupno 24 miliona kubnih metara rudarskog otpada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2018, 15:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji ukupno 24 miliona kubnih metara rudarskog otpada

Ukupna količina rudarskog otpada u Srbiji iznosi oko 24 miliona kubnih metara, prema istraživanju osam timova inženjera i tehničara rudarske i geološke struke, koji su do sada obišli 250 lokacija širom zemlje i utvrdili da se u Srbiji nalazi 105 lokacija sa većim količinama rudarskog optada.

Ovi podaci izneti su na današnjoj prvoj javnoj prezentaciji projekta "Katastar rudarskog otpada", održanoj u Centru za kulturu Gradac u Raški.

U dogovoru projektnog tima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Ministarstva rudarstva i energetike izabrana je 41 lokacija, koje su predmet detaljnog ispitivanja (uzorkovanje zemljišta, rudarskog otpada, podzemnih i površinskih voda, hemijske analize, procena stabilnosti), navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva i Katastra rudarskog otpada.

Te lokacije sadrže ukupno 80 odsto identifikovanog rudarskog otpada i nalaze se u ukupno 21 opštini: Aleksinac, Boljevac, Bor, Brus, Voždovac, Dimitrovgrad, Zaječar, Knjaževac, Kragujevac, Krupanj, Kučevo, Loznica, LJubovija, Majdanpek, Mali Zvornik, Nova Varoš, Prijepolje, Raška, Surdulica, Crna trava, Čajetina.

Na prezentaciji u Raški, predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike i članovi projektnog tima predstavili metodologiju projekta, dosadašnje rezultate i najavili naredne korake projekta koji se sprovodi u Srbiji, do početka 2020. godine..

Projekat "Katastar rudarskog otpada" bavi se izradom baze podataka svih aktivnih i napuštenih lokacija rudarskog otpada u Srbiji, kako bi se formirao inventar lokacija rudarskog otpada u formi katastra.

Cilj je harmonizacija zakonodavstva sa regulativom Evropske unije (EU Acquis Communautaire) u sektorima rudarstva i zaštite životne sredine, konkretno kroz razvoj i poboljšanje sistema upravljanja rudarskim otpadom.

"Značaj ovog projekta ogleda se i u tome što će katastar prvi put predstaviti objedinjene i sistematizovane podatke o svim lokacijama rudarskog otpada, uključujući količine i karakter rudarskog otpada, kao i kategoriju odlagališta i potencijalne hazarde", rekla je Dragana Jelisavac Edeljan, šef Odseka za rudarstvo Ministarstva rudarstva i energetike.

Ova baza podataka, kako je dodala, pružiće Ministarstvu rudarstva i energetike kvalitetnu dokumentaciju o stanju na terenu, kao i mogućnost da kvalitetno i na odgovarajući način reagujemo u slučaju remedijacije, sanacije i rekultivacije odlagališta koja su kritična u pogledu zagađenja životne sredine i opasnosti po zdravlje ljudi.

Zamenik predsednika Opštine Raška Đorđe Gogić rekao je da su na teritoriji te opštine aktivna tri rudnika, i da veliki broj kompanija planira ili već sprovodi istražne aktivnosti sa ciljem da otvori rudnike i počne sa eksploatiacijom rudarskog bogatstva.

"Spremni smo da sarađujemo sa rudarskim kompanijama, da im ponudimo povoljno i podsticajno poslovno okruženje, a od kompanija očekujemo da, u skladu sa najboljom praksom u rudarskom sektoru, vode računa o svim aspektima zaštite životne sredine. Taj model odgovornog poslovanja smatramo pravim partnerstvom i saradnjom na obostranu korist", zaključio je on.

Projekat "Katastar rudarskog otpada", vredan 2,1 milion evra, finansira Evropska unija u iznosu od 90 odsto sredstava, dok preostalih 10 posto obezbeduje Republika Srbija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U Srbiji 24 miliona kubnih metara rudarskog otpada

Izvor: Radio 021, 24.Okt.2018

Ukupna količina rudarskog otpada u Srbiji iznosi oko 24 miliona kubnih metara, prema istraživanju osam timova inženjera i tehničara rudarske i geološke struke, koji su do sada obišli 250 lokacija širom zemlje i utvrdili da se u Srbiji nalazi 105 lokacija sa većim količinama rudarskog otpada...Ovi...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.