U Srbiji registrovano 29 obolelih od virusa Zapadnog Nila

Izvor: Studio B, 08.Avg.2013, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji registrovano 29 obolelih od virusa Zapadnog Nila

U našoj zemlji je ove godine dosad registrovano 29 obolelih od virusa groznice Zapadnog Nila, a novi slučajevi se mogu očekivati sve dok postoji aktivnost komaraca, koji prenose ovu zarazu.

"Poslednji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" potvrdili su da je 23 obolelih registrovano na teritoriji Beograda, dvoje su iz Smedereva, a ostali su iz Rume, Pančeva, Valjeva i Temerina", rekla je danas Tanjugu šef Odeljenje za prevenciju i kontrolu zaraznih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << bolesti u institutu dr Bojana Grgić.

Ona je istakla da, među 29 obolelih koji su se u julu i avgustu lečili ili leče od zaraze virusom groznice Zapadnog Nila, njih 27 imalo tešku kliničku sliku, sa dijagnozama encefalitisa (upale mozga), meningitisa (zapaljenja moždane opne) ili meningoencefalitisa i da je dvoje umrlo.

"Teža klinička slika javlja se češće kod osoba starijih od 50 godina, naročito ako su prisutna hronična oboljenja. Imunosupresija, dijabetes i oboljenja kardiovaskularnog sistema mogu da povećaju rizik za pojavu težeg oblika bolesti", rekla je dr Grgić.

Ona je izjavila da je 24 obolelih u Srbiji bilo starije od 50 godina, a 17 je imalo i teže hronično oboljenje.

Navodeći da se virus Zapadnog Nila ne prenosi među ljudima putem kontakta, ona je dodala da groznica nastaje tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca i da bolest kod oko 80 odsto inficiranih protiče bez tipičnih simptoma.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.