U Srbiji 4.687 novozaraženih, nema registrovanih komplikacija posle vakcine Astra Zeneke

Izvor: VOA, 20.Mar.2021, 16:28

U Srbiji 4.687 novozaraženih, nema registrovanih komplikacija posle vakcine Astra Zeneke

U Srbiji je registrovano još 4.687  novozaraženih koronavirusom na 14.866 testiranih uzoraka, pokazuju zvanični podaci. Umrla je 31 osoba. Na bolničkom lečenju je 5.414, a na respiratorima je 240 pacijenata. Do ponedeljka su na snazi restrikcije prema kojima rade samo prodavnice hrane, apoteke i pumpe. Učenici srednjih i viših razreda osnovnih škola su na onlajn nastavi. Sednica Kriznog štaba bi, prema najavama, trebalo da bude održana u nedelju ili ponedeljak i da se tada odluči o eventualnom produženju ili ukidanju mera. Premijerka Ana Brnabić razgovarala je tokom dana sa udruženjima frizera, koji su nezadovoljni time što su obuhvaćeni zatvaranjem i najavila da će im Vlada pomoći kroz nove pakete pomoći privredi.  Kako se navodi u saopštenju iz Vlade, sastanak je deo konsultacija koje je predsednica Vlade imala sa predstavnicima industrija koje su najviše pogođene negativnim efektima pandemije. Brnabić se sastala se sa predstavnicima filmske industrije i bioskopa, dok je u petak razgovarala i sa udruženjima ugostitelja, ivent industrije, muzičara i umetnika. Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će svi nezaposleni u Srbiji dobiti jednokratnu pomoć od 60 evra u junu. Ministar podseća da 28. aprila počinje prijava svih punoletih građana za pomoć od 60 evra, od kojih će 30 biti isplaćeno u maju, a 30 u novembru. Penzionerima na tih 60 sleduje i dodatnih 50 evra. "Nema registrovanih tromboza posle vakcine Astra Zeneke" Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva izjavio je za RTS da je u Srbiji registrovano ukupno 626 neželjenih reakcija na vakcine, od čega se 200 odnosilo na Fajzerovu vakcinu, 224 na Sinofarm, 118 na Sputnjik V i 82 na Astra Zeneku, kao i da je ukupno bilo četiri slučaja težih reakcija povezanih sa vakcinama. Govoreći o vakcini Astra Zeneke, čiju su upotrebu obustavile brojne evropske države zbog toga što navodno podstiče stvaranje krvnih ugrušaka, Zelić je rekao da u Srbiji nije bilo registrovanih embolijskih ili trombolitičkih poremećaja nakon te vakcine. Zelić je istakao da je ovo prelomni trenutak u imunizaciji i da se čeka da se desi ono što se dogodilo u UAE i Izraelu, da u bolnice ne dolaze vakcinsani i da se rastereti sistem. Zato je, kaže, važno da se vakcinacija nastavi ovim tempom. Na portalu e-uprava od danas su građani u mogućnosti da, ako nisu mogli da dođu u predviđenom terminu za vakcinaciju, pomere termin, a takođe je moguće da tu dobiju i potvrdu o vakcijaciji. 

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Lekari danas zasedaju, a Krizni štab u punom sastavu sutra SEČE: Koje nas BLAŽE I STROŽE mere čekaju od ponedeljka

Izvor: Blic, 21.Mar.2021, 08:57

Medicinski deo Kriznog štaba danas će imati presek, odnosno prve procene da li je i koliko postignut napredak u suzbijanju virusa. Sednica celokupnog štaba očekuje se sutra, a do tada sa doktorima razgovara premijerka Ana Brnabić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.