U Sarajevu obeležena godišnjica zločina nad Srbima u Oluji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Avg.2014, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sarajevu obeležena godišnjica zločina nad Srbima u Oluji

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije iz Sarajeva danas je polučasovnom tišinom ispred sarajevske katedrale obeležilo 19 godina od zločina nad srpskim civilima u hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja".

Prisutni su nosili transparent "Zločini u Oluji su odgovornost svih nas".

Koordinator Udruženja Edvin Kanka Čudić izjavio je da ove godine civilna društva iz Hrvatske i BiH prvi put obeležavaju godišnjicu ovog zločina.

"Naša je inicijativa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da to obeležimo i u Zagrebu i Sarajevu, sa ciljem da opomenemo javnost u BiH koja nije ni upoznata da 250.000 Srba danas ne živi na prostoru Hrvatske. Iako to Hrvatska predstavlja pobedonosnom činom nad Republikom Srpskom Krajinom, tu su počinjeni ratni zločini", rekao je Čudić novinarima.

Prema njegovim rečima, to što su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni pred Haškim tribunalom, ne znači da nije bilo zločina na tom području i da Hrvatska ne treba da snosi odgovornost za počinjene zločine.

"Sa druge strane, nas duboko indignira činjenica da u BiH još nema jedinstvenog stava o ovoj operaciji. Postoje organizacije civilnog društva i pojedinci koji podržavaju Gotovinu i ovu operaciju, smatrajući da je tako rešen problem hrvatskog rata", naveo je Čudić.

On smatra da svi u BiH treba da znaju da je "Oluja" ratni zločin nad srpskim civilima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Sarajevo: Počast žrtvama Oluje

Izvor: B92, 07.Avg.2014

Sarajevo -- Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije iz Sarajeva polučasovnom tišinom ispred katedrale obeležilo 19 godina od zločina nad Srbima u "Oluji". ..Prisutni su nosili transparent "Zločini u Oluji su odgovornost svih nas"...Koordinator Udruženja Edvin Kanka Čudić izjavio...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.