U Pirotu se priča i francuski

Izvor: B92, 01.Okt.2012, 23:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pirotu se priča i francuski

Pirot -- U pirotskoj gimnaziji otvoreno je odeljenje na kome se nastava pored srpskog izvodi i na francuskom jeziku,

Sporazum o tome su potpisali predstavnici škole i Francuskog instituta u Srbiji.

Prvo dvojezično odeljenje prirodno-matematičkog smera u pirotskoj Gimanziji ima 27 učenika, koji na francuskom i srpskom jeziku slušaju nastavu iz hemije, biologije, informatike i računarstva, geografije i građanskog vaspitanja.

Svečanosti povodom potpisivanja sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prisustvovao je i francuski ambasador u Srbiji Franso Gzavije Denio.

Ambasador je rekao da sporazum o dvojezičnoj nastavi u pirotskoj gimnaziji obavezuje na saradnju ambasadu, gimnaziju i pirotsku kompaniju "Tigar tajers", čiji je vlasnik francuska kompanija "Mišelin".

"Dvojezično odeljenje priprema đake za studiranje ili nastavak studija u Francuskoj ili nekoj frankofonoj zemlji. Đaci će nastavu pohađati na dva jezika", rekao je Denio.

Francuski ambasador je izrazio zadovoljstvo što kompanija "Mišelin", vlasnik "Tigar tajersa" pomaže dvojezični program nastave u pirotskoj gimnaziji.

"Francuska Vlada svake godine dodeljuje stipendije srpskim studentima, pa je i ove godine dodelila 40 stipendija studentima iz Srbije",

podsetio je on.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić je rekao da je otvaranje dvojezičnog odeljenja važno za taj grad.

"Nadam se da ćemo edukovati kadrove koji će lako nalaziti posao, pre svega u kompaniji 'Mišelin', a njima se ujedno omogućava da studiraju u Francuskoj", rekao je on.

Vasić je rekao da će opština Pirot finansirati boravak profesora pirotske gimnazije na usavršavanju jezika u Francuskoj i boravak francuskog lektora u Pirotu koji će pratiti tok dvojezične nastave.

Direktor Francuskog instituta Žan Lik Gester je rekao da ta institucija želi da što više učenika iz Srbije studira u Francuskoj i da svoja znanja primene u Srbiji radi njenog razvoja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela dvojezična nastava u pirotskoj gimnaziji

Izvor: Blic, 02.Okt.2012, 00:01

U pirotskoj gimnaziji otvoreno je odeljenje na kome se nastava pored srpskog izvodi i na francuskom jeziku, a sporazum o tome danas su potpisali predstavnici škole i Francuskog instituta u Srbiji. ..Prvo dvojezično odeljenje prirodno-matematičkog smera u pirotskoj Gimnaziji ima 27 učenika, koji na...

Nastavak na Blic...

PARLE VU FRANSE: U Pirotu uče na francuskom

Izvor: Telegraf.rs, 02.Okt.2012

U pirotskoj gimnaziji đaci uče hemiju, biologiju, geografiju na francuskom jeziku, a nastava se izvodi radi pripreme za studije u Francuskoj

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.