U Novom Pazaru preminulo još pet inficiranih osoba, biće formirana vojna bolnica

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jul.2020, 14:00

U Novom Pazaru preminulo još pet inficiranih osoba, biće formirana vojna bolnica

Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek izjavio je da je u prethodna 24 časa u tom gradu preminulo još pet osoba, a da se na lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi nalazi 205 kovid pozitivnih pacijenata.

On je na konferenciji za novinare rekao da su tri preminule osobe iz Novog Pazara, a dve iz Tutina, kao i da ne zna da li među preminulim u tercijarnim zdravstvenim ustanovama ima žitelja ta dva grada.

"U protekla 24 sata na bolničko lečenje smešten >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << je 31 pacijent, upola manje nego juče, pa sada imamo 205 kovid pacijenata. Na respiratoru je jedna osoba. U tercijarne ustanove transportovali smo pet osoba", kazao je Đerlek.

Najavio je da će u Novi Pazar tokom dana stići još 10 respiratora tako da će Opšta bolnica sada raspolagati sa 28 tih aparata, kao i da će pored Internističkog bloka biti formirana vojna bolnica.

"Od danas postajemo regionalna kovid bolnica i primaćemo i pacijente iz Sjenice, jer je u Užicu teško stanje. To je težak zadatak, nemamo dovoljno kadrova, zdravstveni radnici su preumorni, ali me je obradovala informacija da će biti formirana vojna bolnica sa 150 kreveta, 15 vojnih lekara, infektologa i pulmuloga i 25 tehničara, sa njihovom opremom", naveo je Đerlek.

Dodao je da je situacija pod kontrolom, da Opšta bolnica ima dovoljno opreme, ali da su donacije dobro došle.

"Imali smo problem na Infektivnom odeljenju, gde je radila samo jedna doktorka, pa su se stvarale gužve, ljudi su čekali po nekoliko sati. Postavićemo dva šatora u kojima će biti ambulante sa po tri lekara. Oni će brzo vršiti trijažu pa će građane koji zahtevaju bolničko lečenje upućivati na odeljenja, a one sa lakšim simptomima kući", rekao je Đerlek.

Kazao je i da je Opšta bolnica angažovala devet nezaposlenih lekara i 17 sestara kako bi nadoknadili nedostatak zdravstvenih radnika koji su na bolovanju.

Ulaz u crvenu zonu Opšte bolnice u Novom Pazaru od danas će biti zabranjen, a biće otvoren kol centar (020/314-722) za informacije o stanju obolelih.

U Nišu preminule još tri osobe, jedna u Vranju

Pomoćnik generalnog direktora Kliničkog centra Niš Goran Stanojević izjavio je da je tokom jučerašnjeg dana preminulo još troje pacijenata koji su bili pozitivni na kovid 19.

Stanojević je na konferenciji za novinare rekao i da je jedna osoba preminula u Vranju, preneo je N1.

"U starom delu KC Niš ukupno su hospitalizovana 154 pacijenta, od toga 75 sa potvrđenim prisustvom kovid-19. Petoro pacijenata je na respiratoru", rekao je Stanojević.

Stanojević je rekao i da je na bolničkom lečenju desetoro dece, a kod jednog je potvrđeno prisustvo virusa. Sva deca su u stabilnom stanju.

"Na koronavirus je pozitivno 12 lekara i osam medicinskih sestara", rekao je on.

Kad je reč o Vranju, u dve kovid bolnice ukupno je hospitalizovano 95 pacijenata, od čega 54 sa potvrđenim prisustvom virusa. Jedan pacijent je preminuo, naveo je Stanojević.

Govoreći o Leskovcu, Stanojević je rekao da je u kovid bolnici 69 pacijenata, od toga 40 sa potvrđenim prisustvom virusa. U Surdulici je 28 pozitivnih na koronavirus, dodao je.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

U Novom Pazaru preminulo još pet inficiranih osoba, biće formirana vojna bolnica

Izvor: Danas, 03.Jul.2020

Koordinator Opšte bolnice u Novom Pazaru Mirsad Đerlek izjavio je da je u prethodna 24 časa u tom gradu preminulo još pet osoba, a da se na lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi nalazi 205 kovid pozitivnih pacijenata.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.