U Mariboru se gradi pravoslavna crkva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2009, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Mariboru se gradi pravoslavna crkva

MARIBOR - Gradonačelnik Maribora i predstavnici Srpske pravoslavne opštine potpisali su kupoprodajni ugovor o kupovini zemljišta za reizgradnji Pravoslavne crkve Svetih apostola Kirila i Metodija u ovom slovenačkom gradu.

Ugovor su potpisali gradonačelnik grada Maribora Franc Kangler, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan i paroh mariborski jerej Savo Kosojević, navodi se u saopštenju.

"Ovo je istorijski dan za vernike Srpske pravoslavne crkve u Mariboru. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << U našoj poeziji se govori o vremenu koje gradi i vremenu koje razgrađuje. Danas je gospodin gradonačelnik upisao jednu važnu stranicu u istoriji Maribora i naše crkve i to zlatnim slovima", rekao je mitropolit Jovan.

On je dodao da će crkva vršiti svoju jevanđeljsku misiju mira i dobre volje među ljudima.

Maribor će 2012. godine biti kulturna prestonica Evrope. To je veliki podsticaj za jedan slovenački grad i kulturu dijaloga sa svim stanovnicima grada i cele Slovenije.

Gradonačelnik Kangler je rekao da je to veliki događaj za grad Maribor i za Sloveniju, i za ljude koji žele da u Sloveniji dobiju jednu pravoslavnu crkvu.

"Grad Maribor će biti kulturna prestonica Evrope 2012. pa nam je cilj da udružimo pozitivnu energiju svih ljudi u gradu Mariboru. Zato smo se odlučili da ovo bude grad sa kulturnim dijalogom između različitih verskih skupina." rekao je Kangler.

Vernici Srpske pravoslavne crkve će na tlu grada Maribora za nekoliko godina, kada se izgradi crkva, posle 70 godina ponovo čuti zvona crkve Svetih apostola Kirila i Metodija.

''Sveti hram apostola Kirila i Metodija srušen je u Drugom svetskom ratu 1941. godine. Mariborska parohija je ustanovljena 1928. godine i trenutno ima oko osam hiljada vernika." izjavio je paroh mariborski jerej Savo Kosojević, i pozvao vernike i sve ljude dobre volje da svojim prilozima pomognu izgradnju ovog hrama.

Gradonačelnik Maribora je prošle nedelje bio u poseti Beogradu, kada se zauzeo za unapređenje privrednih, kulturnih i turističkih veza Beograda i Maribora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Maribor dobija pravoslavnu crkvu

Izvor: Mondo, 09.Dec.2009

Potpisan ugovor o kupovini zemljišta za ponovnu izgradnju pravoslavne crkve u Mariboru.

Nastavak na Mondo...

Izgradnja hrama SPC u Mariboru

Izvor: S media, 10.Dec.2009, 12:15

Gradonačelnik Maribora i predstavnici Srpske pravoslavne crkve potpisali su ugovor o izgradnji nove pravoslavne crkve Svetih apostola Ćirila i Metodija u tom gradu, saopštila je uprava tog grada na severu Slovenije. ..Ugovor, potpisan u Mariboru u utorak, odnosi se na kupovinu zemljišta za gradnju...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.