U Makedoniji u porastu međuetnički brakovi

Izvor: Southeast European Times, 21.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Makedoniji u porastu međuetnički brakovi

Mladi ljudi u Makedoniji zabavljaju se sa osobama različitih nacionalnosti i mali broj brakova među njima je u porastu.

21/01/2010

Dimitar Bočevski za Southeast European Times iz Skoplja -- 21/01/10

Sklapanje brakova između osoba različitog etničkog i verskog porekla u Makedoniji i dalje je retko, ali se povećalo od 2003. godine.

Sandra Đorđevska, stanovnica Skoplja koja ovog vikenda treba da se uda za sunarodnika Makedonca, kaže da su >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << zabavljanja u kojima se prelazi preko etničkih linija jedno: "Međutim, očigledno je da, kada dođe do braka, svaka ptica leti svome jatu".

Prema izveštaju UNDP-a iz 2006. godine, 78 odsto Makedonaca i 86 odsto Albanaca (najveća manjina u Makedoniji) protivi se međuetničkim brakovima.

Sociolog Ilija Acevski kaže da je odnos prema međuetničkim brakovima zasnovan isključivo na predrasudama. "Čin venčanja neke osobe u takvim okolnostima doživljava se i oseća kao izdaja njegove [ili njene] etničke grupe".

Istraživanje koje je uradio Acevski sugeriše da mnogi odobravaju međuetničke emotivne odnose -- sve dok se to ne dešava u njihovoj porodici.

Čini se da je religija veća prepreka od etničkog porekla. Makedonci, koji su uglavnom pravoslavni hrišćani, spremniji su da se venčaju sa Arumunima (Vlasima) i Srbima. Etnički Albanci (uglavnom Muslimani) pre će se venčavati sa Turcima i Bošnjacima.

Na svim stranama postoji vrlo mali broj slučajeva sklapanja braka sa osobama romskog porekla.

Političari su očigledno iz lične koristi isticali etničke prepreke brakovima. Nakon pobune albanske manjine 2001. godine, političari su, kako se veruje, igrali na etničku kartu na izborima, ne uzimajući u obzir veće društvene posledice.

Politički analitičar i etnički Albanac Albert Musliju kaže da su dnevna politika i sve veće prisustvo verskih institucija u velikoj meri doprineli podeli kod sklapanja brakova.

"Znam mnogo parova koji ne mogu da premoste tu barijeru i njihova veza i ljubav ne mogu da se krunišu brakom zato što strahuju od netrpeljivosti i kako će se suočiti sa svojim najbližima", kaže Musliju.

U zemlji koja ima 2,1 miliona stanovnika, 2008. godine je zabeleženo 137 brakova u kojima je mladoženja bio Makedonac, a mlada Albanka. To se generalno može pripisati povećanju broja muškaraca u ruralnoj Makedoniji koji se žene ženama iz Albanije koje su spremne da žive u selima.

Supružnici često vide svoju odluku kao hrabar čin.

Stanovnica Skoplja Tanja objašnjava da je imala dvogodišnju vezu sa etničkim Albancem, ali je krila njegovo poreklo od roditelja sve dok se par nije verio.

"Kada sam skupila hrabrost da im kažem, bili su šokirani i nisu mi dozvolili da se udam. Zbog toga sam pobegla od kuće i venčala se bez saglasnosti svoje porodice."

Ta mlada žena, koja ne žali zbog svoje odluke, bila je otuđena od svojih roditelja četiri godine. Odnosi su počeli da se popravljaju kada je Tanja rodila ćerku.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.