U Iraku skup posle smrti demonstranta povređenog na ranijem protestu

Izvor: B92, 30.Nov.2020, 22:17

U Iraku skup posle smrti demonstranta povređenog na ranijem protestu

Nekoliko hiljada Iračana izašlo je na ulice Nasirije u znak pošte demonstrantu koji je prošle nedelje ranjen iz vatrenog oružja na protestu, a zatim preminuo.

Rida al Rikabi u petak je ranjen u glavu tokom sukoba demonstranata i vlasti i pristalica šiitskog lidera Moktade Sadra u Nasiriji na jugu Iraka.

Demonstrant je danas preminuo, čime je broj stradalih na protestu porastao na osam, dok je nekoliko desetina ranjeno.

Lokalne vlasti su uvele karantin >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi sprečile nova okupljanja u gradu, smenile su načelnika policije i otvorile istragu.

Premijer Iraka Mustafa al Kazimi je poslao u Nasiriju savetnika za nacionalnu bezbednosti Kasema al Arakdžija i druge zvaničnike zadužene da razgovaraju sa demonstrantima.

Nasirija je uporište pobuna u Iraku. U oktobru 2019. godine održani su protesti protiv tadašnje vlade. U sukobima sa policijom, poginulo je gotovo 600 ljudi, dok je više od 30.000 povređeno.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.